Eveniment

Consumul de energie, mai redus cu 10% in 2009

Consumul de energie, mai reduscu 10% in 2009
02.02.2009, 19:40 83

Consumul de energie electrica la nivel national a scazut cu circa 10% in ianuarie 2009 fata de luna ianuarie a anului 2008, de la un nivel de 5,7 TWh pana la un nivel de 5,2 TWh, tendinta fiind anuntata inca din luna octombrie a anului trecut.

"Scaderea consumului de energie este o consecinta a reducerii activitatii a marilor consumatori. La acest factor se adauga si faptul ca in prima parte a anului am avut temperaturi mai ridicate comparativ cu anul trecut, ceea ce duce la un consum mai scazut de energie", spune Marian Cernat, directorul general adjunct al Dispeceratului Energetic National.
Marii consumatori si-au anuntat reducerea productiei pe fondul crizei, mii de oameni urmand sa fie disponibilizati.
Astfel, combinatul Alro Slatina a anuntat ca va taia un sfert din productie, ArcelorMittal Galati va functiona doar la jumatate, uzinele Dacia sunt inchise. In acelasi timp, mari unitati de producere a energiei electrice, cum este cazul Complexului Energetic Rovinari, au anuntat scaderea productiei de energie din cauza reducerii cererii.
Procentul cu care a scazut consumul de energie in luna ianurie, 10%, reprezinta indeplinirea celor mai pesimiste estimari lansate de jucatorii din piata in ceea ce priveste evolutia consumului pentru intreg anul 2009.
Daca in luna octombrie a anului trecut, consumul de energie era la un nivel aproape similar cu cel din 2007, in luna noiembrie scaderea consumului a fost de circa 6%, de la aproximativ 5,4 TWh la circa 5 TWh.
Reducerea consumului a continuat sa se adanceasca in luna decembrie, cand la nivel national s-a inregistrat o scadere de circa 8%, de la 5,6 TWh in decembrie 2007 la 5,2 TWh in ultima luna a anului trecut, potrivit informatiilor primite de la Dispeceratul Energetic National. Prima luna a acestui an a adus o reducere a consumului de circa 10% fata de nivelul din aceeasi luna a anului trecut.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO