Eveniment

Consumul în creştere din T4 a fost cheia avansului de 4,1% a PIB real, în 2019

Consumul în creştere din T4 a fost cheia avansului de...

Autor: Iulian Anghel

11.03.2020, 00:07 519

Cheia creşterii bune a economiei cu 4,1% în 2019 se află în trimestrul IV al anului trecut, trimestrul în care avansul real al PIB, de 4,3% an/an, (şi de 1,5% în T IV faţă de T III), a fost cu mult peste ceea ce anticipau economiştii. În plus, investiţiile din 2019, cu un avans pe volum de 17,8%, au pus umărul serios la creşterea economică, pe ansamblu.

Datele INS publicate marţi arată avansul peste estimări al consumului, atât al celui individual, cât şi al celui guvernamental. Faţă de o creştere anuală, pe volum, de 6,2%, consumul final efectiv a crescut în T IV, an/an, cu 8,3%. Consumul populaţiei  a crescut, pe întreg anul, cu 5,9%, tras în sus de creşterea acestuia în T IV, de 7,2%.

O creştere puternică a fost înregistrată şi la consumul administraţiei (12,8% cosumul final colectiv în 2019, cu un plus de 18,8% în T IV, an/an, şi de 25,8% în T IV faţă de T III). „Ceea ce am înregistrat în zona de consum gu­vernamental sunt plăţile efectuate la final de an când guvernul şi-a plătit o bună parte din datorii, cu riscul majorării deficitului bugetar. Cât despre creşterea consumului populaţiei, aici putem vorbi de o încredere crescând, pentru viitor, poate şi de o creştere de venituri, având în vedere că pensiile au crescut din septembrie. Această tendinţă de majorare a consumului s-a menţinut în prima parte a lui 2020 (creştere de consum de 11%, în ianuarie). Însă acum datele noi resetează jocul şi este devreme să fie făcute prognoze pentru ce va fi în T I/2020, în baza tendinţelor trimestriale“, comentează Ionuţ Dumitru, economistrul-şef al Raiffeisen Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO