Eveniment

Consumul privat a accelerat în octombrie, dar pe primele zece luni creşterea este cea mai slabă din ultimii cinci ani

Consumul privat a accelerat în octombrie, dar pe primele...

Autor: Iulian Anghel

06.12.2018, 00:07 592

Comerţul cu amănuntul (care reflectă cel mai bine evoluţia consumului privat) a crescut în octombrie faţă de octombrie trecut cu 6,6%, în cel mai bun ritm din iunie încoace, creştere determinată în principal de reducerea inflaţiei.

Însă creşterea de 5,4% înregistrată în primele zece luni din 2018 an/an, este cea mai redusă din 2013 încoace, semn că consumul începe să-şi piardă din suflu pe măsură ce stimulentele fiscale care au determniat creşterea lui explozivă în ultimii doi-trei ani încep să-şi piardă influenţa. Inflaţia a coborât în octombrie la 4,2% de la 5% în septembrie.

Consumul a fost motorul creşterii economice din ultimii ani, care a culminat cu avansul de 6,9% a PIB în 2017. Economişii spun acum că România a depăşit vârful ciclului economic şi, inevitabil, începe coborârea. Acest lucru se vede şi pe cifrele din consum. Pe datele brute, creşterea de 5,4% este mai mică decât în toţi ultimii cinci ani. În 2016, la zece luni, an/an, avansul consumului a fost de 14,7%, iar în primele zece luni din 2017 de 10,2%. Comisia Na­ţională de Prognoză vede pentru 2018 un avans al consumului gospodăriilor de 5,4%, iar pentru 2019 de 6%.

Totuşi în această a doua parte a anului consumul şi-a revenit pe măsură ce inflaţia s-a redus, iar creditul creşte în aşteptarea noilor norme privind creditarea impuse de BNR, care vor intra în vigoare la începutul anului viitor. Astfel, în octombrie, faţă de octombrie trecut, consumul privat a avansat cu 6,6% (serie brută) şi a crescut cu 1,3% faţă de septembrie (serie ajustată).

În primele zece luni din an, an/an, am avut o creştere pe total comerţ cu amănuntul de 5,4%. Au crescut cu 6,4% vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun, în vreme ce vânzările de produse nealimentare au avansat cu 6%. În aceeaşi vreme comerţul cu carburanţi a crescut mai puţin, cu doar 2,9%.

Faţă de octombrie trecut, pe total comerţ, creşterea a fost de 6,6% (serie brută). Au crescut cu 5,6% vânzările de produse alimentare, cu 4,8% vânzările de produse nealimentare şi cu 11,1% vânzările de carburanţi.

Faţă de septembrie, în octombrie (serie ajustată) avansul a fost de 1,3%. Au crescut cu 0,5% vânzările de produse alimentare, cu 1,6% vânzările de produse nealimentare şi cu 0,5% comerţul cu carburanţi.

„Datele comunicate  confirmă scenariul macroeconomic central BT. În acest scenariu prognozăm decelerarea dinamicii anuale a consumului privat de la 10,1% în 2017 la 6% în 2018, 5% în 2019, respectiv 4,6% în 2020, pe fondul normalizării venitului real disponibil al populaţiei, rebalansării politicii economice interne şi finalului ciclului investiţional“, a comentat Andrei Rădulescu, economistul-şef al Băncii Transilvania, într-un raport al băncii.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO