Eveniment

Consumul se menţine sus: comerţul cu amănuntul a crescut cu 6,4% în primele 7 luni din 2018

Consumul se menţine sus: comerţul cu amănuntul a...

Autor: Iulian Anghel

05.09.2018, 00:03 183

Comisia Naţională de Prognoză estimeză pentru 2018 un plus al consumului final de 5,4%, faţă de o creştere de 8,4% în 2017, o evoluţie pe care economiştii o pun, în prin­cipal, pe seama disipării efectului redu­cerilor de taxe.

Totuşi, atâta vreme cât sala­riile continuă să crească, este de aşteptat ca şi consumul să rămână însemnat.

„Statisticile indică ajustarea lunară şi decelerarea dinamicii anuale, în linie cu scenariul central BT, de normalizare a ritmului de evoluţie din sfera consumului privat, pe măsura disipării impactului noului Cod fiscal, accelerării inflaţiei şi majorării cotaţiilor internaţionale la ţiţei. Astfel volumul vânzărilor din comerţul cu amănuntul s-a ajustat cu 0,9% lună/lună în iulie“, arată Andrei Rădulescu, econo­mistul-şef al Băncii Transilvania, într-un raport în care analizează evoluţia cosumului.

Dinamica an/an a comerţului cu amănuntul a decelerat de la 7,4% în iunie la 5,3% în iulie, cel mai redus ritm din martie.

Potrivit datelor publicate marţi de INS, în primele şapte luni, afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut faţă de perioada similară din 2017 cu 6,4% ca serie brută şi cu 7,1% ca serie ajustată.

Vânzările de produse nealimentare au crescut cu 7,4%, vânzările de produse alimen­tare cu 6,9%, iar  comerţul cu amă­nuntul al carburanţilor s-a majorat cu 3,9%.

În iulie 2018, comparativ cu luna precedentă, afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut pe ansamblu, ca serie brută, cu 5,4%, datorită creşterilor din co­merţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate - plus 8,6%. Vânzările de produse nealimentare au consemnat un plus 4,5% şi vânzările de produse alimentar au crescut cu 4,4%.

Comparativ cu luna iulie 2017, afacerile din comerţul cu amănuntul, serie brută, au înregistrat un plus de 5,3% graţie, în principal, creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare - plus 7,2%. Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au consemnat un plus 5,8%. Vânzările de carburanţi au crescut cu 1,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO