Eveniment

Contractie puternica a pietei de asigurari auto Casco: -25% in primul trimestru

Contractie puternica a pietei de asigurari auto Casco: -25% in primul trimestru
12.05.2010, 23:03 64

Piata de asigurari auto Casco a inregistrat o scadere puternicain primul trimestru, de 25%, comparativ cu anul trecut din cauzaprabusirii vanzarilor de masini, in special in leasing, potrivitComisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Subscrierile din asigurari Casco au coborat astfel la nivelul de602 mil. lei (146 mil. euro), fata de 802,5 mil. lei in primeletrei luni din 2009. Anul trecut aceasta piata a scazut cu 6%.

"CSA anticipa aceasta dinamica pe segmentul Casco, avand invedere modul in care au evoluat piata de leasing si cea acreditelor bancare. Avand in vedere conditiile economice actuale,revenirea segmentului Casco va fi posibila doar odata cu revenireapietelor de care depinde - auto si leasing", a declarat AngelaToncescu, presedintele CSA.

Pentru toate masinile cumparate in leasing, asigurarea Cascoeste obligatorie, astfel incat cele doua piete sunt strans legate.In 2009 piata de leasing a scazut dramatic, cu peste 70%, pana la1,3 mld. euro, iar in primul trimestru si-a continuat declinul.

Piata asigurarilor, minus 5%

Intreaga piata a asiguarilor (generale si de viata) s-a redus inprimul trimestru cu 5%, pana la nivelul de 2,29 mld. lei (557 mil.euro), primii zece asiguratori controland 78% din total. Pe piatalocala sunt prezente 42 de companii de asigurari.

Piata a fost trasa in jos de segmentul de asigurari generale,unde scaderea a fost de 7,6%, pana la 1,87 mld. lei, din cauzaasigurarilor auto Casco.

In schimb, asigurarile de viata au revenit pe crestere, primelebrute subscrise inregistrand un plus de 6,7% in primul trimestru,pana la 419,8 mil. lei.

Situatia din primele trei luni ale acestui an este diferita decea din 2009, cand piata de asigurari generale a avut o crestereusoara, de 2%, iar cea de asigurari de viata a scazut cu 13%.

"Evolutia ascendenta a primelor subscrise pe acest segment depiata a fost influentata in mare masura de subscrierile pentruasigurarile de viata si anuitati legate de fonduri de investitii(unit-linked - n.r.), care au inregistrat o crestere nominala de42% fata de primele trei luni ale anului trecut. Acest rezultatdemonstreaza ca, desi conditiile macroeconomice nu au urmattendintele estimate la inceput de an, romanii au inceput saconstientizeze importanta acestor produse de protectie sieconomisire-investire pe termen lung", a mai spus AngelaToncescu.

Au platit despagubiri de 1,3 miliarde delei

Despagubirile totale platite de companiile de asigurari au fostde 1,34 mld. lei in primele trei luni, cu 13% sub nivelul dinaceeasi perioada din 2009. Din acestea, 87% au fost platite pentrupolite de asigurari generale.

In 2009 firmele de asigurari de viata s-au confruntat cu ocrestere a numarului de rezilieri de polite, deoarece clientiiaveau nevoie de lichiditati sau nu erau multumiti de randamenteleacestora, insa aceasta tendinta s-a mai temperat, potrivit CSA.

"Sumele aferente rascumpararilor totale si partiale platite decompaniile de asigurari de viata au scazut cu 21% fata de primultrimestru din 2009, de la o valoare de 116,5 milioane de lei,inregistrata la 31 martie 2009, la 91,8 milioane de lei. Aceastaevolutie s-a facut simtita inca din a doua parte a anului trecut siCSA considera ca asigurarile de viata vor putea recupera in 2010decalajul marcat in 2009", explica presedintele CSA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO