Eveniment

Contribuţii sociale majorate din 2011

Contribuţii sociale majorate din 2011

Autor: Claudia Medrega

05.09.2010, 23:51 37

Persoanele cu venituri din activităţi independente ar puteaplăti de anul viitor contribuţii de asigurări sociale duble,acestea urmând să fie majorate până la circa 35% din venituri,conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă.
Legislaţia în vigoare stabileşte că persoanele care obţin venituridin activităţi independente plătesc contribuţii pentru pensie,sănătate şi şomaj în cuantum total de 16,5%.
Contribuţia de asigurări sociale de stat (pensii) ar urma să fiemajorată de la 10% la 24,43%, contribuţia de asigurări sociale desănătate de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurărilor pentruşomaj de la 0,5% la 0,78%. Autorităţile intenţionează să maiintroducă o contribuţie de asigurare pentru accidente de muncă şiboli profesionale de 0,15%-0,85% şi o contribuţie pentru concediişi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate de 0,85%.
Asigurarea în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şipentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate vafi voluntară pentru persoanele care realizează venituri comercialeşi venituri din profesii libere, precum şi pentru persoanele cuvenituri din drepturi de proprietate intelectuală. În consecinţă,persoanele care obţin venituri din activităţi independente vorplăti cel puţin 25,36% din venituri, restul contribuţiilor fiindvoluntare. Pentru personale care plătesc contribuţii de asigurări,baza de calcul va fi limitată la echivalentul a cinci salarii mediibrute pe economie.
Proiectul a fost criticat de Asociaţia Oamenilor de Afaceri dinRomânia, Alianţa Confederaţiilor Patronale, Clubului Român de Presăşi Patronatului Presei Române. De asemenea, vicepremierul MarkoBela a spus că nu va accepta creşterea contribuţiilor sociale "niciacum şi nici în perspectivă". Proiectul a fost lansat joi îndezbatere publică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO