Eveniment

Contributiile sociale scad la 37,5% din iulie

20.11.2008, 17:34 16

Contributiile de asigurari sociale vor fi diminuate anul viitor cu doua puncte procentuale, masura urmand sa intre in vigoare dupa 1 iulie, atat la angajati, cat si la angajatori, potrivit ministrului economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

"Suntem in discutie cu Ministerul Muncii pentru a vedea care sunt capitolele de la care reducem. Acum am operat numai reducerea de ansamblu, insa pot sa va spun ca aceasta masura va intra in vigoare dupa 1 iulie si structura acestei scaderi, cat va fi pe bugetul de asigurari sociale, cat va fi pe fondul de sanatate si cat va fi pe bugetul de somaj va depinde de evolutia economica, de impactul recesiunii economice internationale asupra pietei fortei de munca, de soldul bugetului de asigurari sociale in urma majorarii pensiilor de la 1 ianuarie si de colectarile la fondul de stat", a explicat Vosganian.
Repartitia celor 2% va fi in functie de comportamentul acestor bugete, in acest fel urmand sa se faca si repartitia pe angajat si angajator. Insa angajatorul probabil "va fi implicat in aceasta scadere de CAS" intr-o proportie mai mare decat angajatul, a mai spus Vosganian.
Guvernul a decis prin ordonanta de urgenta reducerea contributiilor de asigurari sociale cu doua puncte procentuale pana la sfarsitul anului 2009.
"Vom reduce cotele de contributii de asigurari sociale tocmai pentru a veni in sprijinul ocuparii fortei de munca si scoaterii fortei de munca la suprafata. CAS-ul va scadea astfel de la 39,5% la 37,5% din salariul brut", a spus premierul Calin Popescu-Tariceanu.
In 2007, contributiile sociale au reprezentat 45,5% din salariul brut, cumulat pentru angajat si angajator.
Pentru acest an a fost programata reducerea cotelor de contributii sociale cu 6 puncte procentuale, la 39,5% din salariul brut, din care 4,5 puncte pentru angajatori in ianuarie si decembrie si 1,5 puncte pentru angajati in luna iulie 2008.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO