Eveniment

Controale în pieţe: primăriile de sector, suspectate că au acordat ilegal atestate de producător

Controale în pieţe: primăriile de sector, suspectate...

Autor: Dan Straut

19.05.2017, 15:31 127

„În urma controalelor efectuate s-a constatat faptul că foarte mari cantităţi de legume şi fructe proaspete provenite din comerţul intracomunitar sau din import, tranzacţionate la negru ajung a fi comercializate ca produse autohtone în depozite en-gros sau direct în pieţele agroalimentare. Foarte multe atestate de producător eliberate de primării ridică suspiciuni rezonabile asupra legalităţii modului de eliberare a acestora, urmând ca pentru toate aceste situaţii să se extindă verificările de specialitate la instituţiile care le-au eliberat, respectiv primării”, se arată într-un comunicat transmis vineri de Ministerul Agriculturii.

Pentru desfăşurarea optimă a acestei acţiuni de amploare, s-a solicitat sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei Române - Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, pentru constituirea de echipe mixte de control alcătuite din inspectori de specialitate ai Ministerului Agriculturii şi ofiţeri de poliţie economică şi ordine publică, în scopul de a asigura depistarea, sancţionarea şi eliminarea tuturor activităţilor ilicite ce se manifestă în aceste zone de comercializare, în special, în domeniul fructelor şi legumelor proaspete.

Potrivit Ministerului Agriculturii, obiectivele principale ale acestor acţiuni de control constau în:

- asigurarea unui procent minim de spaţii de vânzare distincte, în proporţie de minimum 40% din totalul spaţiilor de vânzare existente, care sunt rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli autohtoni, persoane fizice deţinătoare ale unui atestat de producător şi ale unui carnet de comercializare pentru valorificarea produselor din sectorul agricol obţinute din gospodăria/ferma proprie;

- etichetarea conformă a tuturor loturilor de legume şi fructe expuse în pieţe prin indicarea informaţiilor cu privire la denumirea produsului, localitatea de origine, data obţinerii produsului şi evident, a preţului de vânzare;

- existenţa unui atestat de producător eliberat în condiţiile legii şi a documentelor de provenienţă, în cazul comercianţilor.

„În prima zi de verificări, echipele de control ale au aplicat 40 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 43.000 de lei. A fost angajată răspunderea contravenţională în cazul a trei administratori de pieţe agroalimentare, cărora li s-a aplicat fiecăruia amendă contravenţională în valoare de 12.000 de lei”, precizează Ministerul Agriculturii.

Acţiunile de control „vor continua până la eradicarea fenomenului ilicit din pieţele Municipiului Bucureşti şi instaurarea unui climat adecvat pentru ca fermierii români să-şi poată comercializa produsele proprii, iar consumatorii să aibă garanţia calităţii oferită de produsele autohtone”, mai precizează instituţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO