Eveniment

Copiii refugiaţi din Ucraina vor avea acelaşi drepturi în şcoli ca elevii români

Copiii refugiaţi din Ucraina vor avea acelaşi drepturi în şcoli ca elevii români

Autor: Mediafax

07.03.2022, 19:15 667

Guvernul a adoptat luni mai multe acte normative pentru sprijinirea copiilor refugiaţi din Ucraina în România. Astfel aceştia vor beneficia în şcoli de aceleaşi drepturi ca şi elevii români.

Potrivit Guvernului, până luni, aproximativ 30.000 de minori au ajuns în România din Ucraina.

„Toţi copiii ucraineni aflaţi pe teritoriul României, inclusiv cei care nu solicită protecţie, potrivit legii azilului, vor beneficia de drept la educaţie în unităţile de învăţământ din România, în aceleaşi condiţii cu antepreşcolarii, preşcolarii şi elevii români. Aceşti copii vor avea drept la cazare gratuită în internatele şcolare, drept de alocaţie de hrană, drept de a primi rechizite, îmbrăcăminte, încăllţăminte şi manuale”, a anunţat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

De asemenea, elevii vor beneficia de examinarea gratuită a stării de sănătate, de vaccinare, dar şi de gratuite pentru toate categoriile de transport prevăzute de lege.

În ceea ce îi priveşte pe studenţi, Dan Cărbunaru a anunţat că „Ministerul Educaţiei va putea aproba un număr suplimentar de locuri în limita a 20% din capacitatea de şcolarizare. Această măsură vine în completarea dispoziţiilor pe care ministrul Educaţiei le-a anunţat deja încă de la debutul crizei, permitându-le studenţilor din Ucraina să se înscrie la cursurile din România pentru a avea continuitate la studii”.

Guvernul a decis totodată ca pentru toţi refugiaţii care vor fi cazaţi în spaţiile instituţiilor de învăţământ preuniversitar de stat sau privat să asigure o subvenţie de 50 de lei/zi pentru cazare şi de 20 lei/persoană/zi pentru masă, timp de 90 de zile.

De asemenea, pentru gestionarea situaţiei copiilor ucraineni neînsoţiti, Guvernul a decis constituirea la nivelul fiecărui judeţ şi, după caz, la nivelul fiecărui sector al municipiului Bucureşti a unor grupuri operative. Pentru a putea oferi protecţie copiilor aflaţi în astfel de situaţii critice, Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului pot angaja personal contractual pe durată determinate, care nu poate fi mai mare de 3 ani.

Totodată, persoanele cu dizabilităţi însoţite sau neînsoţite, care rămân în România, au posibilitatea să beneficieze, la cerere, de serviciile sociale de protecţie prevăzute de lege: locuinţe protejate, centre de pregătire pentru viaţă independent, centre de abilitare şi reabilitare, centre de îngrijire şi asistenţă, centre respiro/criză.

Executivul a mai decis că cetăţenii ucraineni vor avea posibilitatea să se încadreze în muncă pe teritoriul României în baza declaraţiei pe propria răspundere, dată angajatorului român. Prin această declaraţie ei îşi asumă că îndeplinesc condiţiile de pregătire profesională şi experienţă în activitate necesare ocupării postului pe care urmează să fie încadraţi şi că nu au antecedente penale incompatibile cu activitatea pe care urmează să o desfăşoare pe teritoriul României. De asemenea, cetăţenii proveniţi din Ucraina vor avea posibilitatea să se încadreze în muncă fără a fi necesară obţinerea, de la misiunile diplomatice ale României în Ucraina, a vizei de şedere în scop de muncă.

O altă modificare a fost adusă Legii 273/2006 privind finanţele locale şi prevede posibilitatea realizării de donaţii pentru ajutorarea persoanelor afectate de conflictul armat din Ucraina. Sumele donate vor fi gestionate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care va deschide un cont distinct de disponibil în lei, care nu este purtător de dobândă şi nu este supus executării silite.

„Aceste sume reprezentând donaţii în bani se deduc integral din rezultatul fiscal în cazul plătitorilor de impozit pe profit, respectiv se scad integral din baza impozabilă pentru plătitorii de impozit pe venitul microîntreprinderilor. Campania de donare se desfăşoară de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, până la data de 31 decembrie 2022”, a informat Guvernul.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8909
Diferență: -0,3687
Ieri: 4.9090
Azi: 4.7450
Diferență: -0,0926
Ieri: 4.7494
Azi: 5.7696
Diferență: -0,5858
Ieri: 5.8036
Azi: 5.0380
Diferență: -0,1783
Ieri: 5.0470