Eveniment

Copos, Borcea, Netoiu si fratii Becali, cercetati penal

18.01.2008, 21:04 16

Un numar de noua impresari si actuali sau fosti presedinti de cluburi de fotbal, printre care fratii Ioan si Victor Becali, Gica Popescu, George Copos (patronul Rapid), Cristian Borcea (presedinte executiv de la Dinamo) si Gigi Netoiu (actionar la Dinamo) sunt cercetati penal de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pentru inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani.
Alaturi de acestia, pe lista DNA mai figureaza Jean Padureanu - presedinte Gloria Bistrita, Mircea Stoenescu - fost presedinte la Dinamo, Mihai Stoica - fost director al clubului de fotbal Otelul Galati, si avocatul Sica Puscoci.
Potrivit procurorilor, aceste persoane, "prin tranzactii ilegale si folosire de interpusi, au externalizat sume de peste 10 milioane de euro cuvenite cluburilor de fotbal pe care le reprezentau sau pentru care au efectuat activitati de impresariat".
"In perioada 1999 - 2005, cea mai mare parte a sumelor cuvenite cluburilor au fost transferate in conturile firmelor off-shore din Insulele Virgine si Olanda, iar ulterior unii dintre invinuiti si-au insusit sumele externalizate", spun procurorii.
Cluburile au fost prejudiciate cu peste 10 milioane de euro, reprezentand diferenta dintre sumele real incasate prin transferurile de fotbalisti si sumele inregistrate in contabilitate.
De asemenea, bugetul statului a fost prejudiciat cu peste 1,7 mil. euro prin diminuarea veniturilor impozabile.
"Nu avem nicio problema din punctul asta de vedere. Nu suntem implicati", a declarat ieri Copos pentru Mediafax. La randul sau, Cristi Borcea a negat ca ar fi cercetat penal. "Nu, nu am fost chemat. Aveti informatii gresite", a spus Borcea.
Impresarul Victor Becali a declarat ca este normal ca acum s-a ajuns si la el. "Pana acum n-am fost audiat, n-am primit nicio instiintare in acest sens. Daca ma vor chema, bineinteles ca ma voi duce la DNA", a spus Becali, citat de Mediafax.
Procurorii au mentionat ca, in perioada 14 - 17 ianuarie, toti invinuitii au luat la cunostinta infractiunile pentru care sunt cercetati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO