Eveniment

Corina Creţu acuză Palatul Victoria: Guvernul nu a făcut solicitare pentru finanţarea Autostrăzii Moldova, deşi o putem finanţa

Corina Creţu acuză Palatul Victoria: Guvernul nu a...

Autor: Nicolae Oprea

15.03.2019, 00:02 20

Comisarul european Corina Creţu a declarat, vineri, după protestul #şîeu de la nivel naţional, că Guvernul nu a trimis o solicitare de finanţare pentru studiul de fezabilitate al Autostrăzii Moldova, deşi cererea poate fi aprobată.

„Vreau să vă amintesc că eu am atras semnale de alarmă asupra nevoii de conectare a României la reţeaua europeană de autostrăzi şi transport încă din prima zi a mandatului meu. Există un Master Plan aprobat de Comisia Europeană încă din 2015, şi pentru mine este absolut inexplicabil de ce, după ce o ţară îşi stabileşte priorităţile, nu depune şi proiecte aferente către Uniunea Europeană”, a declarat, vineri, Corina Creţu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit comisarului european, România este pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte rata mortalităţii în accidentele rutiere.

„Este foarte trist că România este pe primul loc în ceea ce priveşte rata mortalităţii în accidente rutiere. Infrastructura de transport înseamnă, de fapat, investiţii, locuri de muncă şi o viaţă mai bună pentru cetăţeni”, mai spune Creţu.

Aceasta mai precizează că în ceea ce priveşte Autostrada Moldova, Guvernul nu a făcut la Comisie o solicitare de finanţare pentru studiul de fezabilitate, asta în ciuda faptului că, aşa cum susţine Creţu, Comisia ar fi fost de acord cu o finanţare.

„În legătură cu Autostrada Moldova, serviciile noastre au avut consultări cu Guvernul României. Putem oferi finanţare pentru realizarea studiului de fezabilitate (...) dar avem nevoie de o solicitare din partea Guvernului României, pe care nu o avem. Deci noi ne-am oferit la Comisie să realizăm studiul de fezabilitate pentru Autostrada Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş, pe perioada actuală de programare. Dar aceste lucruri nu le putem face fără a primi proiectele la Comisie”, a mai declarat Creţu.

Anunţat în urmă cu 11 zile, protestul iniţiat de omul de afaceri sucevean Ştefan Mandachi, care a construit primul şi singurul metru de autostradă din Moldova, a devenit unul naţional, iar vineri, mii de oameni au oprit lucrul, la ora 15, pentru 15 minute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO