Eveniment

Corina Vasile, fost redactor-şef al ZF: ZF Live. Şi peste 15 ani ZF va influenţa economia românească

Foto Codrin Prisecaru

Foto Codrin Prisecaru

Autor: Cătălina Butan

24.11.2013, 20:43 239

Corina Vasile (foto), jurnalist la Ziarul Fi­nan­ciar între 1998 şi 2002, în prezent di­rec­tor de comunicare al băncii Raif­feisen, a vorbit vineri la ZF Live despre începuturile publicaţiei, anticipând că în următorii 15 ani publicaţia va continua să influenţeze economia românească.

„Idealul nostru ca ziarişti în domeniul economic, ceva care să semene cu Fi­nancial Times, era un vis frumos. Aşa că nu am mai luat în calcul care era starea economiei româneşti în 1998. În 1999, România a trecut razant pe lângă un default. Nu puteam vorbi atunci de multe multinaţionale prezente în România, băncile, toate de stat, treceau pe lângă fali­ment, iar o parte din businessurile locale stăteau la baza falimentului acelor bănci. Mediul de lansare a ziarului a fost foarte puţin prietenos. Toţi ne compă­timeau, ne întrebau de ce lansăm un astfel de ziar în condiţiile economice respective. Factorul de succes a fost acela că atunci am făcut un ziar pentru viitor“, a spus Corina Vasile. Dacă în 1998 jurnaliştii identificau cu dificultate subiecte cu valoare de ştire, în prezent principalul obstacol în activitatea cotidiană îl reprezintă filtrarea şi ierar­hizarea informaţiilor.

„Sursele erau foarte puţine. Conceptul de transparenţă nu exista nici la nivelul businessurilor, nici la nivelul instituţiilor de stat, datele oficiale pe care le iei acum repede de pe internet presupuneau tele­foane, drumuri la Statistică, de unde cărai cărţi. Tot ce aveam ca informaţie trebuia să avem la purtător, maximum pe nişte dischete“, a mai povestit Corina Vasile.

Corina Vasile a fost jurnalist specia­lizat în domeniul bancar la Ziarul Financiar din anul 1998 şi redactor-şef între 2000 şi 2002.
 

Ce a mai spus Corina Vasile la ZF Live:

  • Ce ne-a şocat foarte tare ca echipă în momentul în care eram în redacţie a fost că am văzut pentru prima dată live un eveniment care a schimbat soarta planetei, atentatele de la 11 septembrie. Am văzut în direct, transmis de CNN şi asta ne-a dat o fereastră către viitor, în sensul în care azi, când vorbim, absolut tot ce întâmplă pe planetă, economic sau nu, ajunge aproape live.

  • Secretul celor 15 ani de ZF a fost în primul rând o viziune pe termen lung, după a fost vorba de oameni, de noi, de voi (redactorii Ziarul Financiar – n.red), a fost vorba de a te adapta suficient de repede noilor tehnologii.

  • Primul redactor-şef a spus să luam nişte redactori fresh, să-i pregătim. Tinerii de atunci, dacă nu sunt editori seniori la ZF, sunt oameni de afaceri. Ei au învăţat să iubească literele şi cifrele deopotrivă. Doar cu cifre nu poţi fi bun în niciun business, astfel i-a ajutat mult experienţa la ZF.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO