Eveniment

Coronavirisul ameninţă economia Chinei: Ritmul de creştere al economiei chineze ar putea ajunge sub 5%. Creşterea PIB-ului din primul trimestru ar putea fi redusă cu aproximativ 1 punct procentual

Coronavirisul ameninţă economia Chinei: Ritmul de...

Autor: Departamentul Economic

29.01.2020, 17:37 81

Ritmul de creştere economică a Chinei ar putea ajunge până la 5% sau chiar mai scăzut din cauza epidemiei cu coronavirus, ceea ce ar determina factorii de decizie să adopte noi măsuri de stimulare, a declarat un economist guvernamental chinez, citat de Reuters.

Epidemia, care a ucis mai mult de 130 de persoane şi a infectat aproape 6.000 în China, ar putea reduce creşterea PIB-ului din primul trimestru cu aproximativ 1 punct procentual, a declarat Zhang Ming, economist la Academia de Ştiinţe Sociale.

„Creşterea PIB în primul trimestru al anului 2020 ar putea fi de aproximativ 5% şi nu putem exclude posibilitatea scăderii sub 5%”, a spus Zhang.

Zhang a declarat că prognoza sa se bazează pe presupunerea că epidemia va atinge un maxim la mijlocul lunii februarie şi se va încheia până la sfârşitul lunii martie.

Zhang se numără printre mulţi economişti guvernamentali şi, deşi opiniile Academiei servesc adesea ca o recomandare pentru factorii de decizie chinezi, opiniile sale s-ar putea să nu se alinieze complet celor ale guvernului, care încă nu a emis analize.

Creşterea economică a Chinei a încetinit până la minimul a aproape 30 de ani, de 6% în trimestrul patru al anului trecut, iar analiştii au spus că se aşteaptă ca epidemia să afecteze economia.

Zhang a estimat că impactul asupra economiei Chinei ar putea fi semnificativ mai mare decât cel al SARS, un coronavirus originar din China care a ucis aproape 800 de persoane la nivel global în 2002 şi 2003.

Cea de-a doua economie din lume se bazează mai mult pe servicii şi pe consum acum decât atunci, a explicat Zhang.

Pe plan intern, epidemia a lovit sectoare precum transportul, turismul, cateringul şi divertismentul. Zhang a spus că rata şomajului ar putea să depăşească 5,3% în lunile următoare, a declarat Zhang.

Creşterea economică s-ar putea redresa la sfârşitul acestui an, la 5,7% pentru întregul an, a spus Zhang. În 2019, creşterea a fost de 6,1%, cea mai slabă din 29 de ani.

Iris Pang, economist la ING, a prognozat un PIB pentru 2020 de 5,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO