Eveniment

"Corupţia ucide": Proteste în memoria victimelor din Colectiv, două zile consecutiv, la Londra

"Corupţia ucide": Proteste în memoria victimelor din...

Autor: Madalina Cerban

07.11.2015, 20:19 390

Protestele s-au desfăşurat vineri, lângă Secţia Consulară a Ambasadei României la Londra, şi sâmbătă, în faţa Institutului Cultural Român din capitala Marii Britanii, potrivit mai multor înregistrări video şi fotografii publicate pe platforma de socializare Facebook.

Astfel, câteva sute de români din Londra s-au mobilizat pe Facebook şi au depus flori şi lumânări aprinse lângă cele două instituţii din capitala Marii Britanii, în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv.

Aceştia au protestat paşnic şi au afişat pancarte cu mesaje precum "Corupţia ucide România", "Jos toată clasa politică", "Jos hoţii", "The day we give in is the day we die", "Londra e cu voi", "Împreună putem schimba ceva".

Totodată, români din Londra discută pe reţeaua de socializare Facebook despre cum se pot mobiliza pentru a centraliza o listă de propuneri pentru a ajuta România. "'Strada' suntem şi noi şi cum fiecare am văzut o mulţime de lucruri care ar putea ajuta România poate e bine să ne adunăm şi să le punem pe hârtie. Un fel de propuneri din partea societăţii civile române de la Londra dacă vreţi", a scris, pe Facebook, un român care locuieşte în Marea Britanie.

În urma incendiului din clubul Colectiv, din 30 octombrie, şi-au pierdut viaţa 39 de persoane, dintre care şapte au decedat sâmbătă, cinci în spitale din Capitală şi două în Olanda, unde au fost transferate. În spitalele din Bucureşti mai sunt internate 106 persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv, din care 47 în stare gravă şi critică.

Peste 3.000 de oameni sunt în Piaţa Universităţii din Bucureşti, sâmbătă, în a cincea zi de proteste, unii dintre aceştia blocând bulevardul Nicolae Bălcescu şi scandând mesaje anticorupţie şi împotriva clasei politice.

În urma consultărilor de vineri cu societatea civilă, preşedintele Klaus Iohannis a spus că va merge şi el printre manifestanţii din Piaţa Universităţii, dar nu va anunţa nici ora, nici ziua, pentru că nu vrea să facă din discuţiile cu oamenii din stradă un eveniment media. El a mai afirmat că vrea să vadă ce spun oamenii şi ce aşteptări au de la preşedinte.

Marţi, după cele trei zile de doliu naţional şi după un marş al tăcerii în memoria victimelor de la Colectiv, oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima revolta. Peste 25.000 de persoane au manifestat animate de acelaşi gând: duşmanul comun - corupţia, iar schimbarea trebuie să aibă loc de acum.

Protestele au continuat miercuri, joi şi vineri, când în Piaţa Universităţii au ieşit în stradă zeci de mii de persoane. De asemenea, mii de oameni au protestat şi în marile oraşe, cerând schimbarea clasei politice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO