Eveniment

Coşmarul de la Fukushima continuă: Apele din apropierea centralei nucleare au fost contaminate de o nouă scurgere

Nouă scurgere de apă contaminată radioactiv la Fukushima, din care o parte probabil a ajuns în mare

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

05.04.2012, 13:16 91

Aproximativ 12 tone de apă contaminată radioactiv s-au scurs de la centrala nucleară avariată de la Fukushima, o parte din această cantitate ajungând probabil în mare, a anunţat joi compania care exploatează instalaţia, relatează AFP.

Compania de electricitate Tokyo Electric Power (TEPCO) a declarat că această scurgere a fost descoperită joi dimineaţa, la o conductă ce asigură legătura cu o instalaţie temporară de decontamninare a apei, în care este neutralizat lichidul de răcire utilizat în reactoare.

Prezentând un nivel foarte ridicat de radioactivitate după trecerea prin reactor, această apă este de obicei reinjectată în sistemul de răcire, după ce trece prin echipamentele de decontaminare. Operatorul a precizat că lichidul contaminat radioactiv care s-a scurs joi a fost supus în prealabil unei părţi dintre operaţiunilor de decontaminare.

"Oficialii noştri au confirmat că o cantitate de apă de răcire s-a scurs la nivelul unei legături între tuburi", a declarat un purtător de cuvânt pentru AFP, adăugând că o parte din lichid probabil s-a scurs "dincolo de centrală, până în ocean".

Între timp, locul pe unde a avut loc scurgerea a fost reparat, a subliniat purtătorul de cuvânt. TEPCO încearcă să determine cantitatea exactă de apă care s-a scurs în Oceanul Pacific, în apropierea centralei Fukushima Daiichi, situată la aproximativ 220 de kilometri nord-est de Tokyo.

Acesta nu este primul incident de acest fel. Aproximativ 120 de tone de apă contaminată radioactiv s-au scurs deja din sistemul de decontaminare luna trecută, dintre care aproximativ 80 de litri au ajuns în mare, a precizat compania.

Guvernul japonez a decretat în decembrie starea de oprire la rece a reactoarelor de la Fukushima Daiichi, ceea ce presupune că temperatura din interiorul cuvelor reactoarelor este menţinută sub temperatura de 100 de grade Celsius.

Acest anunţ a marcat o etapă majoră în stabilizarea situaţiei aceastei centrale, avariată într-un accident provocat de un tsunami devastator pe 11 martie 2011 care a declanşat cea mai importantă criză nucleară civilă de după cea înregistrată la Cernobîl (Ucraina) în 1986.

TEPCO şi autorităţile japoneze mai au, cu toate acestea, de depăşit numeroase dificultăţi înainte să poată retrage combustibilul din reactoare - nu înainte să treacă cel puţin zece ani - şi să poată desfiinţa instalaţiile - după 30-40 de ani.

Aproximativ 100.000 de persoane care locuiau în împrejurimile centralei au fost nevoiţi să îşi abandoneze locuinţele din cauza riscurilor de sănătate antrenate de emisiile de particule radioactive în aerul, solul şi apa din regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO