Eveniment

Costul nevăzut al vieţii la oraş: ambrozia şi alergiile ne costă aproape 20 mil. euro, dublu într-un deceniu. Medic: Unu din patru români este alergic, viaţa în oraş înseamnă foarte multă poluare. Cifrele se văd şi în practică: în cabinetele medicilor alergologi şi în farmacii ajung mai mulţi pacienţi de la un an la altul

Autor: Georgiana Mihalache

12.09.2024, 00:08 1280

Poluarea, schimbarea condiţiilor climatice, a alimentaţiei sunt factori care duc la apariţia alergiilor, atât în rândul copiilor, cât şi la adulţii care nu s-au confruntat până acum cu astfel de probleme medicale. Medicii spun că văd în cabinete tot mai mulţi pacienţi cu alergii, iar observaţiile specialiştilor sunt dublate de cifre. Într-un deceniu, vânzările de produse pentru alergii au ajuns la 83 mil. lei, o dublare în perioada menţionată, arată datele Euromonitor International.

„Cu certitudine numărul de pacienţi a crescut. Alergia aceasta la alergeni din aer este tot mai frecventă pentru că s-a schimbat stilul de viaţă. Tot ce înseamnă viaţă la oraş înseamnă foarte multă poluare, s-au schimbat condiţiile de climă şi favorizează prezenţa alergenilor în aer. S-a schimbat stilul alimentar şi toate acestea duc la dezvoltarea alergiilor“, a spus pentru ZF prof. univ. dr. Carmen Bunu Panaitescu, doctor în alergologie şi imunologie clinică.

Ea a menţionat că toţi medicii alergologi lucrează la „capacitate maximă“ pentru că sunt mulţi pacienţi, dar şi specialiştii sunt puţini, raportat la creşterea persoanelor afectate de alergii.

„Acum, unu din patru europeni este alergic. Şi în România se aplică acelaşi procent, iar profilul de alergeni s-a schimbat. În 2007 de-abia am spus că există alergie la ambrozie şi acum nu există om care să nu ştie despre această alergie. De asemenea, mucegaiurile au devenit prezente în aer. Este important să ştim la ce alergeni suntem expuşi pentru a şti ce vom vedea în cabinet în viitor“, a mai spus medicul.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro