Eveniment

Costul Programului Naţional de Cadastru creşte ca Făt Frumos: 1,3 mld. euro „la ultima strigare“

Lipsa unei baze de date unitare şi complete a imobilelor şi proprietăţilor din ţară reprezintă o problemă majoră în România ultimilor 25 de ani. Mediafax Foto

Lipsa unei baze de date unitare şi complete a imobilelor şi proprietăţilor din ţară reprezintă o problemă majoră în România ultimilor 25 de ani. Mediafax Foto

Autor: Iulian Anghel, Alexandru Moise

22.04.2015, 00:05 977

Costul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară ce va fi derulat pe următorii 7 – 8 ani va fi de 1,2 - 1,3 miliarde de euro, din care 300 milioane euro vor veni din fonduri europene, restul fiind asigurat din veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), a anunţat ieri ministrul dezvoltării, Liviu Dragnea.

„Cu greu am putut să facem ca Comisia Europeană să accepte finanţarea din bani europeni a acestui program. Sunt alocate 300 de milioane de euro, iar diferenţa de până la un miliard două sute, un miliard trei sute de milioane, va fi suportată din veniturile Agenţiei Naţionale de Cadastru“, a spus Dragnea.

Potrivit acestuia, legislaţia a fost modificată în sensul în care veniturile pe care agenţia le încasa nu mai merg la bugetul de stat, ci rămân la dispoziţia agenţiei cu scopul utilizării numai pentru finanţarea programului. Pe site-ul Ministerului Finanţelor nu există date privind bilanţul ANCPI, iar pe site-ul instituţiei există bugetul de cheltuieli pe 2013 (71 mil. lei), dar nicio altă dată care să ofere o idee despre „veniturile“ instituţiei.

„Este un program ultra-necesar ce se va întinde pe 7 - 8 ani. Vom stabili şi modul în care se prioritizează localităţile, vrem să mergem pe principiul cadastrului general, adică atunci când se ia o unitate administrativ teritorială se face cadastru complet, nu pe categorii - extravilan, intravilan“, a spus Dragnea.

Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară pentru perioada 2014 - 2023 lansat anul trecut urmăreşte înregistrarea gratuită a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, eliberarea certificatelor pentru înscrierea în cartea funciară a posesorilor ca proprietari şi eliberarea certificatelor de moştenitor în cazul succesiunilor nedezbătute. Astfel, administraţia crede că va crea o bază de date unitară şi completă a imobilelor şi proprietăţilor din ţară, o problemă majoră în România ultimelor două decenii şi jumătate având în vedere că este foarte greu de cunoscut şi urmărit situaţia juridică multora dintre proprietăţi.

Sistemul ar urma să asigure actualizarea hărţilor digitale de cadastru la nivelul ţării şi cărţi funciare digitale organizate pe baza numerelor cadastrale, în care toate proprietăţile sunt descrise în detaliu.

Bugetul pentru punerea în practică a programului a fost estimat anul trebut la 4,4 miliarde de lei (sub un miliard de euro) în intervalul 2014 - 2023, jumătate din sumă fiind necesară pentru realizarea măsurătorilor cadastrale. Acum însă, ministrul Dragnea spune că programul costă 1,3 mld. euro.

Cu câţiva ani în urmă administraţia intenţiona să realizeze cadastrul în parteneriat public – privat. Fostul ministrul al dezvoltării regionale Elena Udrea anunţa chiar că grupul Samsung este interesat să realizeze cadastrul general al României, în parteneriat public-privat.

Nu s-a realizat nimic, dar ANCPI organizează pe „bucăţele“ licitaţii care privesc cadastrul.

În ianuarie, ANCPI anunţa că va organiza în martie, o licitaţie pentru servicii de înregistrare a imobilelor din 41 judeţe în sistemul naţional de cadastru şi carte funciară, contractul fiind de 158 de milioane de lei pentru patru ani, dar câştigătorul nu a fost anunţat.

În ianuarie compania Teamnet International deţinută până în 2012 de omul de afaceri acum parlamentar Sebastian Ghiţă a câştigat licitaţia prin care va actualiza sistemul informatic integrat de cadastru şi publicitate imobiliară al ANCPI, valoarea contractului ridicându-se la 43 de milioane de lei.

La începutul acestei luni, Marius Ursu a fost retras de premier din postul de director general al ANCPI şi înlocuit cu Radu Ştefănescu, şef serviciu în instituţie.

ANCPI a fost înfiinţată în 2004 prin reorganizarea Oficiului Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie şi funcţionează sub autoritatea Secretariatului General al Guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO