Eveniment

„Cota unică e depăşită, e o formă primitivă de politică fiscală“

„Cota unică e depăşită, e o formă primitivă de...

Autor: Andi Manciu

27.10.2013, 21:09 826

Senatorul PSD Mircea Geoană susţine că, pentru 2014, cota unică de 16% nu se modifică, dar, ca filosofie fis­cală, ea denotă o formă de pri­mi­ti­vism, iar în anii următori va fi nevoie de o politică fiscală mai sofisticată. Sin­gurul motiv pentru care cota unică ră­mâne în picioare este lipsa voinţei politice de a o schimba.

„Cred cu tărie că vremea cotei unice a apus ca utilitate de pârghie de po­litică economică şi fiscală. Ches­tiu­nea cu cota unică este o formă pri­mi­tivă de politică fiscală, este o formă pe care ţările în tranziţie au aplicat-o cu re­lativ succes pentru o etapă istorică“, a spus Geoană la emisiunea După 20 de ani de la ProTV.

Geoană a menţionat că a solicitat ex­plicaţii în ceea ce priveşte even­tuala modificare a cotei unice, dis­cu­tată în USL, iar răspunsul a fost că s-au prezentat scenarii alternative po­si­bile în perspectiva bugetului de stat pe anul 2014.

„Vă spun de la sursă, din zona Ministerului de Finanţe, pentru că acolo se întâmplă calculele (...) că în acest moment în mod firesc se caută nişte formule alternative, formule diverse, prin care să se poată asigura venituri pentru bugetul de anul viitor“, a precizat Geoană.

În aceeaşi vreme, el a criticat gradul de colectare a veniturilor la bugetul de stat (un minis de 3,8 mld. lei la buget, la nouă luni, după cum a anunţat premierul Victor Ponta), subliniind faptul că din TVA se colectează aproximativ jumătate din suma cuvenită, iar din zona angajaţilor o treime.

Geoană mai spune că 2014 va fi un an foarte greu, atât din punct de vedere economic, cât şi politic.

”Dacă reuşim să trecem cu bine anul 2014, care este un an cu multe riscuri: recuperarea economică este foarte fragilă, lupta politică deja a început prea devreme, şi în interiorul USL, şi între noi şi tabăra Băsescu. Anul 2014 riscă să fie un an plin cu mine de teren”, a concluzionat el.

 

Strategia de  relansare a lui Geoană
 

Pe de altă parte, Geoană spune că România poate avea o creştere economică bună, dacă se poziţionează ca punte între Est şi Vest.

Geoană a prezentat în emisiunea citată un proiect de strategie al său “România punte între Est şi Vest”, proiect care arată că România trebuie să-şi schimbe modelul de creştere economică şi să-şi pună în evidenţă trei atuuri importante pe care le are – resursele, oamenii şi geografia. României, care astăzi e o zonă periferică trebuie să devină o platformă între zona euroasiatică care creşte puternic şi zona europeană şi transatlantică, arată Geoană în strategia sa.

 

Ce a mai spus Geoană la ProTV

@ Despre economie:

2014 va fi un an foarte greu, atât din punct de vedere economic, cât şi politic. Este un an cu multe riscuri: recuperarea economică este foarte fragilă, lupta politică deja a început prea devreme, şi în interiorul USL, şi între noi şi tabăra Băsescu. Anul 2014 riscă să fie un an plin cu mine de teren.

@ Despre scandalul de mită de la Hidroelectrica:

Nu este bine, nici corect, nici etic să ne apucăm să acuzăm pe cineva înainte să existe vreun indiciu.

@ Despre Roşia Montană:

Pentru Roşia Montană sunt în continuare foarte rezervat pentru că este un subiect care depăşeşte subiectul ecologic. Are în spate o încărcătură politică de 14 ani care pe mine mă deranjează şi nu pot să judec astăzi, nu pot să judec pe meritul investiţiei în sine, pentru că nu am informaţii, dar am în continuare o rezervă pronunţată pentru neclarităţile şi relaţiile cel puţin complicate cu diverşi decidenţi români. (…) A existat încercarea unei conversaţii cu mine, pe care eu am declinat-o, din partea celor care doresc să facă acest proiect în urmă cu câţiva ani de zile. Am declinat-o pentru că simţeam şi atunci, simt şi azi că este un subiect foarte complicat.

@ Despre tensiunile din USL:

Primăvara viitoare ne va aduce clarificări suplimentare. Dacă domnul Antonescu continuă să creadă că-şi face loc pe dreapta dând în PSD, îşi face loc pe dreapta probabil, dar pierde publicul PSD. Deci a pierdut o treime din publicul PSD în câteva luni de zile.

 

Întâlnire Antonescu - miniştri liberali pentru rectificarea negativă

  • Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ieri că se va întâlni cu miniştrii liberali pentru a discuta despre rectificarea negativă a bugetului din această toamnă, precizând că sumele încasate la buget sunt mai mici decât cele prognozate la începutul anului.

 

Boagiu: Guvernul va introduce impozitul diferenţiat

  • Prim-vicepreşedintele PDL Anca Boagiu a acuzat ieri că guvernul pregăteşte o lovitură puternică pentru economie şi anume introducerea impozitului diferenţiat, arătând că aceasta ar însemna explozia evaziunii fiscale şi faptul că românii „vor scoate din buzunar 11 miliarde de lei“.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO