Eveniment

Cotele reduse de TVA de 9% şi 5% rămân nemodificate

28.06.2010, 23:47 9407

Cotele reduse de TVA de 9% şi respectiv 5% au scăpat demajorare, Executivul stabilind doar creşterea cu cinci puncteprocentuale a cotei standard a taxei pe valoarea adăugată, de19%.

"Cota standard este de 24% şi se aplică asupra bazei deimpozitare pentru operaţiunile impozabile care nu sunt scutite detaxă sau care nu sunt supuse cotelor reduse", se menţionează înordonanţa de urgenţă publicată ieri în Monitorul Oficial, careconţine şi alte măsuri prin care autorităţile urmăresc colectareaunor venituri mai mari la buget.

Cota redusă de 9% se aplică în cazul livrării de medicamente deuz uman şi veterinar, de produse ortopedice şi proteze - cuexcepţia protezelor dentare.

De asemenea, în cazul livrării de manuale şcolare, cărţi, ziareşi reviste se aplică tot cota redusă. Mai beneficiază de cota de 9%serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee,monumente istorice, grădini botanice, târguri, expoziţii,cinematografe, precum şi cazarea în cadrul sectorului hotelier.

La sfârşitul lunii decembrie 2008, autorităţile au decisaplicarea unei cote reduse de TVA de 5% în cazul locuinţelor noi,pentru a ajuta sectorul imobiliar.

TVA de 5% se aplică la livrarea de locuinţe cu o suprafaţă utilăde maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare,inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeste suma de380.000 de lei, exclusiv TVA.

Industria farma răsuflă uşurată

Reprezentanţii din industria farmaceutică sunt multumiţi cămăsura majorării TVA nu a atins zona medicamentelor.

"Ne ajută cu siguranţă pentru că noi plătim TVA şi recuperămbanii după mai multe luni (...). Mărirea TVA-ului şi la medicamentear fi însemnat o acutizare a problemelor legate de cash flow şi armai fi însemnat ca 5% în plus să fie blocaţi", a spus Dorin Catană,directorul general al reţelei de farmacii Centrofarm, unul dintreprimii zece jucători din piaţă.

La nivelul medicamentelor, TVA are valoarea de 9% şi se aplicăatât produselor cu prescripţie, cât şi celor fără prescripţie. Laambele categorii de produse, TVA se păstrează la nivelul actual de9%.

Imobiliare: impact nesemnificativ

Şi cei din industria imobiliară se bucură că Guvernul nu s-aatins de cota redusă de TVA pentru anumite construcţii.

Măsura de reducere a TVA-ului la 5% pentru apartamentele vândutede persoanele juridice la un preţ mai mic de 380.000 de lei, carerămâne în vigoare, a fost foarte bună, în condiţiile în care mareamajoritate a locuinţelor au fost vândute sub acest plafon.

"Anul trecut cred că am vândut doar vreo zece apartamente noimai scumpe de acest nivel, deoarece sunt mai greu de finanţataceste achiziţii. Din acest motiv, impactul majorării TVA de la 19%la 24% va fi nesemnificativ pe portofoliul nostru, în condiţiile încare cele mai multe tranzacţii sunt realizate în intervalul45.000-70.000 de euro", spune Valentin Ilie, CEO al firmei deconsultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Consultantul spune că din cele 500-600 de apartamente vândute deColdwell Banker anul trecut doar 10% au fost locuinţe noi, vândutede persoane juridice, deci pentru care se percepe TVA. "Aşteptăm şinoi să vedem pe viitor dacă se va întâmpla ceva cu acest TVA de5%", mai spune consultantul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO