Eveniment

Cozi imense la vot la ambasade şi consulate

Cetăţeni români stau la rând pentru a vota la alegerile prezidentiale, la o secţie de votare din München, duminică, 2 noiembrie 2014. Câteva sute de mii de români au plecat la lucru în Germania în ultimii ani. Mediafax Foto

Cetăţeni români stau la rând pentru a vota la alegerile prezidentiale, la o secţie de votare din München, duminică, 2 noiembrie 2014. Câteva sute de mii de români au plecat la lucru în Germania în ultimii ani. Mediafax Foto

03.11.2014, 00:04 218

Cele trei milioane de români plecaţi în ultimii ani în străinătate şi-au făcut simţită prezenţa ieri mai mult decât în oricare dintre dăţi, formând cozi întinse în faţa consulatelor sau a ambasadelor României pentru a vota.

Ministerul de Externe român a trimis la punctele de vot din străinătate 600.000 de buletine de vot. Cu toate acestea, în unele capitale precum Londra a existat temerea, la un mo­ment dat, că buletinele se vor epuiza.

La secţia numărul 61 de la Ambasada României la Paris şi la secţia 60 de la Consulat s-au format cozi la o oră de la deschiderea urnelor, iar până la ora locală 13:00 (14:00, ora României) votaseră peste 1.600 de persoane, a relatat corespondentul RFI România, citat de agenţia de presă Mediafax.

Printre persoanele care au votat s-au aflat şi mai mulţi basarabeni.

„Sunt şi ştampile, şi buletine, şi alegători. Avem şapte membri în comisia electorală din Paris, paza este şi ea asigurată“, a declarat, pentru RFI, consulul general Clara Staicu.

În turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2009, 3.785 de români au votat la Paris, cea mai mare cifră înregistrată în capitala Franţei, după ce în primul tur au votat 2.371 de persoane. Votul a fost îngreunat şi de faptul că cei care votează în străinătate trebuie să scrie declaraţii conform cărora nu au votat sau nu vor vota şi în altă parte.

„Sute de români aşteaptă să voteze la cozi la Londra“, precizează Tommy Tomescu, lider al Partidului Euro­penilor.

Acesta a mai precizat că există „îngrijorări cu privire la o posibilă terminare a buletinelor de vot“, iar oamenii care stau la coadă „acuză o organizare dezastruoasă“.

Cozi s-au format şi la secţiile de vot de la Chişinău, Bruxelles, Roma, Torino, München, Stuttgart, Berna, Valencia sau Haga.

Numărul secţiilor de votare din străinătate pentru scrutinul de ieri a fost de 294, MAE precizând că lista finală a acestor secţii a fost omologată „pe baza experienţei anterioare în organizarea alegerilor prezidenţiale în străinătate, luând ca referinţă scrutinul din anul 2009, când au fost organizate 294 de secţii de vot“.

La alegerile pentru preşedintele României din 2009, în străinătate au votat, în turul doi, aproximativ 146.000 de cetăţeni români în 294 secţii de votare, înregistrându-se, astfel, cel mai mare număr de cetăţeni români care au votat în afara ţării la un scrutin.

Coadă la vot la Ambasada României din Chişinău, duminică, 2 noiembrie 2014. Cel puţin 300.000 de cetăţeni moldoveni din totalul de 3,7 milioane au primit în ultimii ani cetăţenie română ca urmare a „probei sângelui“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO