Eveniment

Cozi la plata taxelor şi impozitelor în mai multe oraşe. La Galaţi, oamenii au stat noaptea la coadă pentru a plăti

Cozi la plata taxelor şi impozitelor în mai multe...

Autor: Petre Mazilu, Vasile Magradean, Raluca Lazaroi

07.01.2019, 10:54 361

Cozi s-au format la plata taxelor şi impozitelor în mai multe oraşe din ţară. La Galaţi, mulţi oameni s-au aşezat la coadă noaptea, în timp ce la Suceava primul care şi-a plătit obligaţiile fiscale a fost primarul Ion Lungu. 

Peste o sută de gălăţeni s-au strâns la Direcţia de Taxe şi Impozite a Primăriei Galaţi în prima zi a anului în care au fost deschise ghişeele de lucru cu publicul. Zeci de persoane au ajuns în faţa clădirii pe parcursul nopţii pentru a fi primele la coadă.

Gălăţenii, majoritatea pensionari, au format o coadă pe trotuarul din faţa sediului Direcţiei de Taxe şi Impozite a Primăriei Galaţi încă de la ora 5.00, deşi funcţionarii au început să lucreze cu publicul la ora 8.30. Oamenii care au făcut noapte albă au spus că vor să scape rapid de taxele şi impozitele locale din acest an.

„Am ajuns la 5.30, am vrut să scap de obligaţii. Şi anul trecut am fost primul. De ce să stau stresat că am de plătit? Aşa achit dările şi scap de grijji. Ne aducem aminte de când stăteam la rând la lapte”, a spus Ion Pană.

Primăria Galaţi îi îndeamnă pe cetăţeni să plătească taxele şi impozitele online pe platforma ghiseul.ro, dar persoanele aflate pe trotuarul din faţa instituţiei gălăţene spun că preferă să stea la coadă

„De la prima oră venim, să ne luăm de-o grijă. În fiecare an facem aşa. De când am ieşit la pensie, venim aici cu noaptea în cap. Suntem căliţi. Noi suntem obişnuiţi să venim să plătim aici la ghişeu, nu ne descurcăm cu plata online”, a declarat Mihai Grigore.

Reprezentanţii autorităţilor se declară mulţumiţi de faptul că gălăţenii vin să-şi achite obligaţiile fiscale încă din primele zile ale anului.

Şi la ghişeele Primăriei Cluj-Napoca s-au adunat peste 100 de persoane pentru a-şi plăti taxele şi impozitele locale pe case, terenuri şi maşini, preferând această variantă în locul sistemului online, majoritatea motivând că, fiind în vârstă, au încredere în varianta tradiţională.

Primii zeci de clujeni s-au aşezat la coadă la Direcţia de Impozite şi Taxe a Primăriei Cluj-Napoca luni dimineaţă, înainte de deschiderea ghişeelor, majoritatea fiind persoane în vârstă.

”Aşa sunt obişnuit, vin la ghişeu în prima zi din an, să îmi plătesc impozitul pe casă. Plătesc printre primii şi scap, nu mai am griji. Am auzit că acuma se poate plăti nu ştiu cum pe calculator, eu sunt pensionar, sunt trecut de 75 de ani, nu mă pricep. Ce e sigur e sigur, vii şi dai banii, primeşti chitanţă şi gata. Aşa fac de 30 de ani şi ca mine mai sunt mulţi. E mai de încredere statul la ghişeu, pentru mine”, a spus un clujean aflat la coadă.

Cei care îşi plătesc taxele şi impozitele locale susţin că vor să beneficieze şi de reducerea de 10% pe care o primesc dacă achită dările până în 31 martie.

”Pentru noi orice reducere e importantă, orice ban economisit ne ajută. Venim din prima zi, din a doua zi, să ne scăpăm de o grijă, să ştim că am plătit taxele”, a spus un alt pensionar.

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că la coadă au stat şi persoane care au solicitat eliberarea de certificate fiscale necesare firmelor.

La nivelul oraşului Cluj-Napoca taxele şi impozitele locale se pot achita şi la primăriile de cartier.

La Suceava, primul care şi-a achitat taxele şi impozitele locale pentru anul 2019 a fost primarul Ion Lungu, care a vrut să dea, prin gestul său, un exemplu pozitiv comunităţii. Primarul a achitat o sumă de 534,30 lei către bugetul local al oraşului Suceava, taxele fiind la nivelul celor de anul trecut.

“Am fost primul contribuabil care a plătit taxele şi impozitele locale pentru anul 2019. Vreau să transmit prin acest gest un mesaj de spirit civic: să achităm taxele şi impozitele locale pentru a putea realiza obiectivele de funcţionare şi dezvoltare. Taxele nu s-au majorat anul acesta, sunt identice cu cele din 2018”, a declarat, pentru MEDIAFAX, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

Gestul primarului a fost urmat şi de câteva sute de suceveni, care s-au aşezat la cozi, aşteaptând să îşi achite dările către bugetul local chiar din prima zi în care se fac încasări.

“În primele zile sunt mulţi oameni care vin să plătească taxele şi impozitele, în special oameni în vârstă şi îi apreciez pentru asta. Sunt oameni în vârstă, care au spirit civic şi vin să plătească. Vin şi stau la cozi... Şi acum sunt câteva sute de oameni care stau şi aşteaptă să plătească taxele. Ne-am mobilizat şi noi, am adus casieri mai mulţi şi sperăm să le facem faţă”, a spus Ion Lungu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO