Eveniment

Crahul City Insurance: în acest moment instituţia ASF trebuie sigilată, membrii boardului şi toţi angajaţii suspendaţi, supravegherea trecută la BNR sau în altă parte şi să înceapă cercetarea celui mai mare faliment financiar din ultimele două decenii, de 500 milioane de euro

Opinie Sorin Pâslaru, redactorul-şef al ZF

Autor: Sorin Pâslaru

22.09.2021, 00:07 3264

SAFI, FNI, Bancorex, Bankcoop, Banca Religiilor, Banca Turco-Română, Banca de Investiţii şi Dezvoltare, Banca Română de Scont, Banca Populară Română, Metropol, Grup As, Astra, Carpatica Asigurări.

Acum City Insurance. Prime subscrise de aproape 500 milioane de euro în 2020, 45% din piaţa RCA, 20% din piaţa asigurărilor. Liderul pieţei asigurărilor, aşa cum ar fi Banca Transilvania pe piaţa bancară. De acum două ore, în faliment. La doar patru ani după falimentul Astra Asigurări şi Carpatica, o companie care încasează prime de aproape 500 mil. euro şi plăteşte daune de 270 milioane de euro în 2020 se dovedeşte falimentară.

Se spune că ar fi prezentat documente false privind existenţa unor conturi de câteva zeci de milioane de euro la o bancă elveţiană. De patru ani tot prezintă

ASF-ului aceste conturi şi abia acum ASF a descoperit. Dupa ce a aşteptat vreo şase luni un investitor iluzoriu despre care nimeni nu ştia nimic, vine dezastrul.

Când vrei să deschizi un cont de 1 leu la o  bancă, eşti întrebat unde lucrezi, cât câştigi, dacă ai legături cu sau eşti persoană publică. 50 de întrebări. Reguli de prudenţialitate, aşa cere BNR-ul, ţi se spune. Când primul asigurător din România, despre viabilitatea căruia existau semne de întrebare încă din 2017, vine şi prezintă că are într-un cont la o bancă elveţiană 50 milioane de euro, nu mai există prudenţialitatea BNR?

Toată lumea spune acum: nu-i nimic, dă guvernul o ordonanţă de urgenţă şi se preiau răspunderile celor 3 milioane de poliţe la Fondul de Garantare administrat de ASF. Serios? Dar Fondul de Garantare de unde are bani, din aer? Nu. Are din taxele suplimentare pe poliţele de asigurări. Acum daunele Astra şi Carpatica se plătesc din 1% pe fiecare primă de asigurare RCA. Mâine, pentru City probabil va fi nevoie de 5% din fiecare poliţă, pentru a acoperi daune şi garanţii de sute de milioane de euro.

SAFI, FNI, Bancorex, Bankcoop, Banca Religiilor, Banca Turco-Română, Banda de Investiţii şi Dezvoltare, Banca Română de Scont, Banca Populară Română, Metropol, Grup As, Astra, Carpatica Asigurări. Acum City Insurance.

Salarii lunare de zeci de mii de euro la in­sti­tuţiile care supraveghează sistemul financiar-bancar, de asigurări şi de pensii private. De ce? Păi ca să ne asigurăm că vin oameni competenţi şi incoruptibili. Că nu avem SAFI, FNI, Bancorex, City Insurance...

Mulţi se întreabă:  de ce este România pe ultimul/penultimul loc din UE la sala­riul mediu net? De ce o ţară care este în primul loc la producţia de floarea- soarelui sau de porumb în UE, pe locul patru la producţia de gaze şi petrol, unde nu sapi în stâncă după apă, este atât de săracă?

Ei, azi, 17 septembrie, primesc iarăşi şi iarăşi răspunsul: pentru că cei care o conduc o ţin în întuneric.

Într-o perioadă, angajaţii a zeci de firme care au făcut evaziune erau opriţi dimineaţa la intrare în birou şi erau întrebaţi: dumnea­voastră cine sunteţi? Dar dumneavoastră cine sunteţi? Suntem de la Poliţie. Foarte bine. Au fost fraude de zeci de milioane de euro care trebuia şi trebuie anchetate.

Dar acum avem de-a face cu un crah al unei companii de 500 milioane de euro. Al asigurătorului numărului 1 din România. În următoarele ore, în mod normal sediul ASF trebuie sigilat, toţi angajaţii şi conducerea societăţii suspendaţi din funcţie şi cercetat totul.

ASF trebuie desfiinţată cu totul, toată supravegherea trecută la BNR sau la altă instituţie capabilă se exercite un mandat interimar. Nu te poţi juca cu stabilitatea financiară a României. ASF are sub supraveghere piaţa pensiilor private, unde sunt sub administrare 20 miliarde de euro.

Dacă au trecut în patru ani de la 200 milioane de euro crahul Astra plus Carpatica Asigurări la unul de 500 de milioane de euro City Insurance, ce facem? Îi aşteptăm să treacă la unul de un miliard de euro sau de 5 miliarde de euro cu pensiile care trebuie plătite  românilor peste 20-30 de ani?

Unde este Comitetul de Supraveghere Macroprudenţială? Unde sunt corifeii care povestesc cât de buni au fost timp de 30 de ani şi cât de neînlocuit sunt? Unde sunt BNR, ANAF, Oficiul de Spălare a Banilor, Curtea de Conturi, SIE, SRI, Parlamentul, Guvernul, preşedintele? Oare ştiu oamenii ăştia că sunt plătiţi ca să nu ajungem la crahuri de 500 milioane de euro?

Ce aşteaptă? Falimentul unei ţări cu totul?

România se împrumută cu zeci de miliarde de euro pe an pentru refinanţarea datoriei publice şi a deficitului bugetar record azi – de 7% din PIB. Chiar în acest moment, pe Reuters şi Bloomberg scrie: cea mai mare companie de asigurări din România, cu 500 milioane de euro prime, în faliment. Aha, România. Dar pe piaţa bancară ce-o fi? Este bine supravegheată? Nu cumva vine şi pe acolo vreun faliment? Dar guvernul, are de unde să ramburseze datoriile deja făcute? Hmm. Ce să faci cu România, mereu instabilă... Ia să umblăm la rating...  Ia să majorăm dobânzile...

Cazul City ar trebui să fie un moment zero. Toţi angajaţii, inclusiv membrii boardului, puşi să dea înapoi salariile din ultimii cinci ani şi să fie ţinuţi să acopere din propriile salarii dauna care va fi acoperită de cei 6 milioane de asiguraţi RCA.

Să nu se mai îngrămădească ginerele lui Paul Stănescu şi restul la salariile de mii de euro. Să fugă de asemenea responsabilităţi. Pentru 10.000 de lei luaţi împrumut credit de consum în 2007-2008 de la banca şi garantaţi cu casa, sunt oameni care şi acum au popriri pe salarii.

Crahul Bancorex a fost acoperit de la buget cu 2 miliarde de dolari. Câte popriri pe salariile celor care trebuia să supravegheze Bancorex şi nu au făcut-o există pentru fi recuperaţi aceşti bani la datoria publică? De ce să plătească poporul român în locul celor care au fost prea bine plătiţi să supravegheze Bancorex, să supravegheze FNI, SAFI, să supravegheze City Insurance? De ce?

SAFI, FNI, Bancorex, Bankcoop, Banca Religiilor, Banca Turco-Română, Banda de Investiţii şi Dezvoltare, Banca Română de Scont, Banca Populară Română, Metropol, Grup As, Astra, Carpatica Asigurări. Acum City Insurance. Nu mai întrebaţi de ce suntem unde suntem.

Opinie publicată iniţial pe site-ul www.zf.ro, vineri, 17 septembrie 2021, ora 21:40, la 2 ore după ce ASF a anunţat falimentul City Insurance.

 
 

Crahul Bancorex a fost acoperit de la buget cu 2 miliarde de dolari. Câte popriri pe salariile celor care trebuia să supravegheze Bancorex şi nu au făcut-o există pentru fi recuperaţi aceşti bani la datoria publică? De ce să plătească poporul român în locul celor care au fost prea bine plătiţi să supravegheze Bancorex, să supravegheze FNI, SAFI, să supravegheze City Insurance?

22 aprilie 1999. Sediul Bancorex, centrul de afaceri Bucharest Financial Plaza.


10 noiembrie 2000. Mai mulţi depunători la Banca Turco-Română (BTR) au format cozi pentru a-şi retrage sumele depuse la această bancă.


14 martie 2002. Conferinţa de presă a foştilor administratori şi conducători de la Banca de Investiţii şi Dezvoltare (BID). În imagine Gheorghe Licuriceanu, Cornel Croitoru şi Nicolae Rotaru.


5 noiembrie 2013. Sediul Astra Asigurări din Bucureşti. Astra Asigurări a intrat în faliment pe 26 august 2015. Paguba plătită de asigurări: 150 mil. euro.


2 ianuarie 2000. Bankcoop a anunţat suspendarea plăţilor către clienţi.


4 octombrie 2001. Deponenţii de la Banca Populară Română sunt nemulţumiţi de faptul că nu-şi pot retrage banii.


10 mai 2002. Magistraţii Tribunalului Bucureşti s-au pronunţat vineri în procesul fostului administrator al SAFI Invest, George Danielescu, condamnându-l la doi ani de închisoare, însă a scăpat de pedeapsă întrucât faptele sale au fost graţiate printr-un decret emis în urmă cu câţiva ani.


26 iulie 2016.Carpatica Asig a intrat în faliment la decizia ASF. Compania avea în iunie 2016 un portofoliu de 1.310.852 de contracte de asigurare, dintre care 936.089 poliţe auto obligatorii (RCA). Paguba plătită de asigurări: 100 mil. euro.


8 mai 2000. Banca Internaţională a Religiilor (BIR) se confruntă în ultimele zile cu foarte multe cereri de retragere a depozitelor.


21 decembrie 2001. Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis introducerea administrării speciale la Banca Română de Scont (BRS) începând cu 3 ianuarie 2002, în urma verificărilor din ultima săptămână, care au evidenţiat efectuarea unor tranzacţii fără acte doveditoare.


14 noiembrie 2002. Investitorii FNI s-au îmbrâncit cu forţele de ordine în Piaţa Revoluţiei. O delegaţie a protestatarilor a încercat, fără succes, să intre în sediul Senatului, solicitând o întrevedere cu preşedintele acestei camere a Parlamentului, Nicolae Văcăroiu.


17 septembrie 2021. City Insurance intră în faliment la decizia ASF. Paguba care trebuie plătită de asiguraţi: 500 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO