Cresc dobânzile la lei. Inflaţia, la cel mai înalt nivel din august 2013. „Creşterea inflaţiei se va vedea într-o primă fază în dobânzi şi curs."

13 dec 2017 Autor: Iulian Anghel

Preţurile de consum au crescut cu 3,2% în noiembrie 2017 faţă de noiembrie anul trecut, acesta fiind cel mai înalt nivel înregistrat din august 2013 încoace. Inflaţia în creştere va pune presiune pe dobânzi, iar leul va continua să se deprecieze faţă de alte valute pentru că avansul preţurilor de consum va da un impuls nou cererii şi, ca atare, deficitele comercial şi de cont curent s-ar putea accentua. „Inflaţia în creştere antrenează majorarea dobânzilor, în primul rând la credite, dar va exista şi influenţă pe cursul de schimb“, comentează economistul Dragoş Cabat. Însă inflaţia care, deocandată, este încă în ţintele BNR (2,5% plus minus 1%) nu pune în pericol creşterea economică viitoare. „O inflaţie mai mare poate, dimpotrivă, ajuta creşterea economică. Noi am avut o creştere economică bazată pe consum, iar când inflaţia creşte decizia oamenilor este de a cheltui, prin urmare o inflaţie în creştere va stimula consumul“, spune Adrian Codîrlaşu, preşedintele Asocia­ţi­ei Analiştilor Financiari din România. La rândul său economistul Aurelian Dochia afirmă: „Creşterea inflaţiei se va vedea într-o primă fază în dobânzi şi curs. Creşterea economică este anticipată de guvern pentru 2018 la 5,5%, mai mică decât cea de anul acesta şi include component de incertitudine legată de curs, dobânzi şi inflaţie, prin urmare nu cred că avansul economic va fi afectat.“

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.12.2017

 
Cuvinte cheie:
dobanzi
, lei
, BNR
, Inflatie
, crestere economica
, Preţurile de consum
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide