Eveniment

Creşterea economică din ultimii zece ani nu se vede în medalii

Creşterea economică din ultimii zece ani nu se vede în medalii

Autor: Gabriel Razi

30.07.2012, 00:02 57

Deşi Produsul Intern Brut al României a crescut în intervalul 2000-2008 de cinci ori, numărul de medalii obţinute de sportivii români s-a redus de trei ori, iar estimările pentru Jocurile Olimpice din acest an de la Londra arată o evoluţie similară.

În 2000 la un PIB de 37 mld. $ România obţinea 25 de medalii olimpice, iar în 2008 la un PIB de 204 mld. $ sportivii români s-au întors de la Olimpiada de la Beijing cu numai opt medalii.

"Rezultatele ţin de lipsa investiţiilor în sport atât la nivel public, cât şi la nivel privat. În România în sport investitorii nu investesc decât în fotbal şi destul de puţin în handbal sau baschet. Sportul nu mai este o carte de vizită pentru România", explică profesorul de economie Daniel Dăianu.

Datele istorice arată că rezultatele sportive la olimpiadă sunt corelate în mare măsură cu rezultatele economice. Statele Unite, cea mai mare economie din lume, şi-a păstrat la fiecare din ultimele patru olimpiade poziţia de lider în funcţie de numărul de medalii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO