Eveniment

Creşterea economică pentru 2011 se vede mai bine după rezultatele din trimestrul al III-lea

Creşterea economică pentru 2011 se vede mai bine după rezultatele din trimestrul al III-lea

Autor: Claudia Medrega

15.11.2010, 23:59 191

Deşi în vară tot mai mulţi analişti dădeau ca sigură scădereaeco­nomiei cu până la 3% în acest an şi posibilitatea continuăriire­cesiunii şi în 2011, după anunţarea datelor privind evoluţia PIBîn trimestrul al treilea (T3) a apărut o undă de optimism.

Până şi cea mai pe­si­mistă estimare pentru PIB, venită de la INGBank, a fost modificată, banca văzând acum economia în teritoriulpozitiv anul viitor.
Pentru acest an ING Bank a revizuit estimările de la o contracţiede 2,8%, la o scădere de 1,6%, iar pentru anul viitor prognozamodificată pentru PIB este de Ă0,2%, de la un declin de 1,8%.

Institutul de Statistică a anunţat vineri o scădere a PIB întrimestrul al treilea cu 0,7% faţă de perioada aprilie-iunie,evoluţie mai bună decât aşteptările pieţei (-1,3%) şi decâtestimarea ING (-2,5%).
Scăderea faţă de acelaşi trimestru de anul trecut a fost de 2,3%,pe serie ajustată, şi de 2,5% pe serie brută, sub anticiparea INGBank, care vedea un declin de 4%.
Şi BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, şi-a modificat în senspozitiv prognoza privind mersul economiei în acest an, estimând căpână la urmă scăderea PIB va fi de 2,1%, faţă de o con­tracţie de3% anticipată după majorarea TVA la 24%.
Pentru 2011 prognoza BCR privind evoluţia PIB rămâne nemodificată,cu un plus de 1,2% - cel mai scăzut nivel din regiune.

La nivel oficial, FMI avansează o prognoză de creştere economică de1,5% pentru anul viitor, însă de la începutul acordului stand-bydin primăvara lui 2009 prognozele oficiale ale instituţiei s-audovedit în mod constant "în urma realităţii", fiind ajustatenegativ de la un trimestru la altul.
După revenirea firavă a economiei în zona pozitivă în trimestrul aldoilea, PIB-ul ajustat sezonier a reintrat în teritoriul negativ întrimestrul al treilea. Însă evoluţia a fost mai bună decâtaşteptările pieţei.

Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008 şide atunci se chinuie să iasă din groapă, dar fără prea mari puteri.Din toamna lui 2008 PIB-ul a înregistrat scăderi în fiecaretrimestru, exceptând creşterea uşoară, de 0,1%, din trimestrul altreilea din 2009 şi cea din T2 2010, de 0,3%.
Deşi la începutul anului analiştii economici erau mult maioptimişti şi aveau chiar previziuni pozitive, în vară tot mai mulţidau ca sigură scăderea PIB cu 3% în 2010.
De la începutul anului prognozele de creştere economică s-audeteriorat rapid, punând sub semnul întrebării construcţiabugetului pe o creştere de peste 1% din PIB.
În condiţiile în care construcţia bugetului s-a bazat pe creştereeconomică, care nu a venit, Guvernul a fost nevoit să reducă cu 25%salariile din sistemul bugetar şi să majoreze TVA de la 19% la 24%,pentru a se putea încadra în cheltuielile deja făcute de laînceputul anului. Dacă bugetul ar fi fost construit mult maiconservator, eventual pe o scădere a PIB, măsurile de restructurarear fi trebuit luate la începutul anului, iar impactul asupraeconomiei ar fi fost mult mai redus.

Prognoza oficială a trecut de la o creştere a PIB de 1,3% laînceputul anului la o scădere de 0,5% la sfârşitul lunii mai şi-1,9% în prezent.
Lipsa de flexibilitate a structurii economiei şi lipsa de coerenţăa politicilor guvernamentale par să fie principalii factori caredetermină volatilitatea foarte mare a prognozelor. În varăanaliştii estimau o scădere economică cu 2,5%-3%, în condiţiile încare în urmă cu două trimestre majoritatea lor se aşteptau la orevenire uşoară după recesiunea de anul trecut, bazându-se peipoteza că revenirea din zona euro va duce la relansarea economieiromâneşti prin exporturi.
Consumul intern era văzut chiar şi înainte de anunţarea măsurilorde austeritate ca fiind principala piedică pentru revenireaeconomiei. În schimb, cele mai multe aşteptări au fost îndreptatecătre exporturi, care au intrat în teritoriul pozitiv la sfârşitulanului trecut şi au înregistrat o creştere de două cifre,contribuind astfel la ameliorarea declinului economic.
În 2009, în timp ce criza răvăşea mediul de afaceri, cu mii deinsolvenţe şi zeci de mii de angajaţi concediaţi, toţi oamenii deafaceri îşi puneau speranţele în 2010, aşteptându-se la un an maibun, însă odată cu noile previziuni aceştia au fost puşi însituaţia de a-şi reface planurile.

Previziunile macroeconomice sunt foarte importante în aceastăperioadă, când atât statul, cât şi companiile lucrează la bugetelepe anul viitor, calitatea ipotezelor privind indicatorii macrofiind esenţială.
Gerard Chandran, managing director al Kraft Foods (KFR), a declaratrecent că nu se poate face o previziune clară pentru viitor, avândîn vedere că aproape fiecare opinie pe tema revenirii economice pecare o citeşte este diferită.

Estimările recente ale analiştilor
Analiştii rămân pesimişti în legătură cu evoluţia economiei înacest an, anticipând scăderi şi pentru ultimele trei luni aleanului. Pentru întregul an 2010, analiştii plasează dinamica PIB la-2,2%, în timp ce pentru 2011 participanţii la sondaj se aşteaptăla o rată de creştere a PIB de 1,2%, potrivit unui sondaj realizatîn cadrul membrilor Asociaţiei Ana­liştilor Financiar- Bancari dinRomânia (AAFBR).
Potrivit estimărilor FMI, economia va înregistra în acest an oscădere de 2%, iar anul vi­itor va reveni pe creştere, PIB-ulurmând să ajungă la un avans real de 1,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO