Eveniment

Creşterea preţurilor a adus business mai mare în S1

Creşterea preţurilor a adus business mai mare în S1
27.07.2011, 00:08 875

Prima parte a anului a adus o ameliorare vizibilă a activităţiiîn diferite sectoare economice, datele statistice fiindîmbucurătoare, după mai bine de doi ani de criză.

Pieţele de consum, precum cea a berii, unul dintre indicatoriiimportanţi pentru mersul economiei, arată că declinul s-a temperat(după scăderi cumulate de peste 10% în ultimii doi ani), dar cădeocamdată consumatorii sunt atenţi la cheltuielile de consum. Cutoatea acestea, piaţa a crescut în valoare în primul semestru,potrivit datelor ZF.

O creştere importantă în valoare se vede şi pe piaţacarburanţilor, unde preţul mediu pe primele şase luni din 2011 afost cu 19,4% mai mare la benzină şi cu 24,2% la motorină faţă deprimele şase luni din 2010.

Pe creştere continuă să fie piaţa farma şi cea a serviciilormedicale private, două dintre sectoarele ferite de criză şi în careinvestitorii au continuat să vină cu bani. Pe de altă parte, piaţaauto care era aşteptată să-şi revină în acest an a continuat săscadă cu aproape 15%, astfel că jucătorii din piaţă îşi pun toatesperanţele în semestrul al doilea.

Revenirea economiei în acest an ar urma să fie susţinută înprimul rând de companiile care au o pondere importantă aveniturilor din exporturi, dar şi de firmele de servicii, încondiţiile în care consumul intern se află în continuare la unnivel scăzut, după cum arată datele raportate de companii privindvânzările în primele şase luni ale anului.

Ce spun indicatorii macro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO