Eveniment

Creşterea preţurilor la alimente duce inflaţia la un maxim de aproape 8%

Autor: Claudia Medrega, Mihaela Popescu

11.10.2010, 23:56 32

Accelerarea creşterii preţurilor produselor alimentare în lunaseptembrie a urcat inflaţia anuală la 7,77%, un nou maxim alultimilor doi ani.

Cea mai amplă creştere a preţurilor, de 0,82%, s-a înregistratîn septembrie pe segmentul bunurilor alimentare, urmată de tarifeleserviciilor (Ă0,62%), în timp ce preţurile bunurilor non-alimentareau urcat cu 0,34%.

În opinia ministrului agriculturii, Valeriu Tabără, creştereapreţurilor la produsele agroalimentare este nejustificată şiartificială, iar procesatorii şi cei care comercializează alimenteabsorb profiturile din sistem în defavoarea producătorilor dematerii prime şi a consumatorilor.

"Creşterea preţurilor produselor alimentare a fost determinatăde evoluţia sezonieră a producţiei agricole, care s-a plasat subnivelul cererii pieţei. Deşi creşterea preţurilor în septembrie afost mai amplă decât în luna precedentă, ne aşteptăm ca inflaţia săse tempereze până la finalul anului, când estimăm că rata anuală vacoborî la 7,3%", a comentat Rozalia Pal, economist-şef al UniCreditŢiriac Bank.

Totodată la creşterea preţurilor din septembrie a contribuitdeprecierea monedei naţionale comparativ cu august.

Preţurile de consum au crescut în septembrie cu 0,56% faţă deaugust, uşor peste estimările analiştilor, după ce în augustascensiunea a fost de doar 0,23%. În iulie - prima lună în care s-aaplicat TVA-ul majorat de 24%, inflaţia a fost de 2,6%.

La mărfurile alimentare, creşteri de peste un punct procentualale preţurilor au fost înregistrate la pâine - 1,02%, brânză -1,24%, legume - 3,67%, ulei şi grăsimi - 3,95% şi ouă - 5,89%.Scumpiri semnificative ale subcategoriilor au fost înregistrate lacartofi (7,42%), ulei comestibil (4,66%) şi mierea de albine(1,15%).

Pe segmentul serviciilor, cea mai mare creştere a fost pentrupreţurile transporturilor feroviare, de 2,93%, iar preţurileserviciilor de telecomunicaţii au fost alimentate de depreciereamonedei naţionale.

Cifrele privind inflaţia din septembrie au depăşit mediaestimărilor membrilor Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari dinRomânia, care s-a situat la 0,4% în privinţa ratei lunare,respectiv 7,6% pentru inflaţia anuală.

Comparativ cu luna decembrie, indicele preţurilor de consum s-asituat în septembrie la 106,25.

Astfel, în primele nouă luni mărfurile alimentare s-au scumpitcu 3,87%, cele nealimentare cu 8,44%, iar tarifele serviciilor auavansat cu 5,47%.

Un nivel mai ridicat al inflaţiei faţă de nivelul din septembrie2010, de 7,77%, a fost înregistrat în august 2008, când preţurileau raportat o creştere anuală de 8,02%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO