Eveniment

Cresterea productiei industriale va incetini, anunta CNP

02.06.2008, 18:55 16

Cresterea productiei industriale din primul semestru va fi de 5,8%, ritm usor inferior celui din primele sase luni din 2007, de 6,1%, iar avansul productivitatii muncii va incetini la 9,1%, de la 10,8% in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unei anchete a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) care include raspunsurile mai multor agenti economici.
La nivelul trimestrului doi, productia industriala se va majora cu 6,1%, iar productivitatea cu 9,4%.
Cresterea productivitatii va fi determinata atat de avansul productiei industriale, cat si de reducerea numarului de salariati.
Astfel, managerii se asteapta la diminuarea cu 3,2% a numarului de salariati, la nivel de semestru, ritm atenuat comparativ cu cel din primele sase luni din 2007, de 4%.
Pentru trimestrul al doilea, respondentii considera ca numarul mediu de salariati va ajunge la circa 1,54 milioane de persoane, in scadere cu 3,4% fata de aceeasi perioada din 2007.
Ramurile in care se prevad reduceri importante de personal sunt extractia si prepararea minereurilor metalifere (20%), aparatura si instrumente medicale (16,5%), pielarie si incaltaminte (14,7%) si articole de imbracaminte (13,4%).
Agentii economici considera ca in primul semestru cifra de afaceri pentru piata interna va avea o dinamica usor pozitiva, de 3,2%, in timp ce cifra de afaceri pentru piata externa se estimeaza sa creasca intr-un ritm mai accentuat, de 10,6%.
In perioada aprilie - iunie, respondentii prevad o revigorare a industriilor pentru care volumul cifrei de afaceri a inregistrat valori negative in prima perioada a anului, si anume, dinamici pozitive in cazul ramurilor mijloace de transport neincluse la cele rutiere (20,6%), constructii metalice si produse din metal (14,4%), prelucrarea lemnului si a produselor din lemn (5,4%), alimentara si bauturi (4,2%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO