Eveniment

Creşterea surprinzătoare din T3 oferă perspectiva unui avans economic de peste 4% în 2018

Creşterea surprinzătoare din T3 oferă perspectiva unui...

Autor: Iulian Anghel

15.11.2018, 00:08 1370

Datele semnal ale INS, în privinţa PIB în T3 şi pe pri­me­le trei trimestre, publicate mier­curi, i-au luat prin sur­prindere pe econo­mişti. Toate an­ticipările indicau pentru acest an o creştere eco­nomică de sub 4%, dar eco­nomia se încă­păţânează să evolueze peste acest prag.

„Datele lunare pe con­sum, industrie sau con­struc­ţii, nu indicau o creş­te­re atât de mare. Este un pic ciudat. Este posibil să se fi jucat puţin cu deflatorul PIB, dar nu poate fi vorba, totuşi, des­pre o ma­nipu­lare“, comentează eco­nomistul Dragoş Cabat.

Consumul a crescut în primele nouă luni din an cu 5,2%, însă o bună parte a a cererii a fost satisfăcută din importuri. Exporturile au crescut în primele nouă luni din an cu 9,1%, dar importurile au avansat cu 9,5%. Prin ur­mare exportul net a contribuit negativ la PIB, după cum vor arăta, cel mai probabil, datele deta­liate pe care INS le va publica la 7 decembrie.

Cum creşterea nu vine din ex­por­turi, explicaţia trebuie găsită în economia locală.

„O creştere atât de puter­nică nu era anticipată în zona de consum (partea de utilizare a PIB – n.red.) nici pe zona industriei (partea de formare a PIB - n.red.). O explicaţie poate fi că au accelerat investiţiile şi există o creştere pe stoc“, co­mentează Ciprian Dascălu, eco­nomistul-şef al ING Bank.

Pe primele trei trimestre din an industria a cres­cut cu 4,1%. Dar construcţiile au scăzut însă cu 4%. Comerţul cu amănuntul - care re­flectă cel mai bine consumul privat – a avansat cu 5,1%. Sunt creşteri, dar sunt cifre la jumă­ta­te faţă de 2017. Prin urmare, economiştii nu anticipau avansul atât de puternic din T3, mai ales că el venea pe o creştere record în trimestrul al treilea din 2017, de 8,4%.

„Accelerarea creşterii economice în T3 este greu de explicat“, au comentat econo­miş­tii BCR, având în vedere chiar datele de mai sus: sectoarele industriei şi comerţului cu amă­nun­tul au încetinit. Vânzările cu amănuntul au pierdut viteză în T3, afectate fiind, printre altele, de efectul de bază (8,2% a fost anul trecut consumul final al gospodăriilor)  şi, în special, de creşterea inflaţiei, ceea ce i-a făcut pe consumatori mai precauţi cu cheltuielile. Producţia industrială a încetinit şi din cauza cererii interne şi externe mai slabe – Germania a scăzut cu 0,2% trimestru la trimestru. Activi­tatea în construcţii este slabă (minus 4% pe primele nouă luni an/an).

Este posibil ca avansul economiei să vină din servicii care au înregistrat o creştere solidă în T3, comentează analiştii BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO