Eveniment

Creşterea TVA a dus inflaţia anuală la 7,5% în iulie

10.08.2010, 23:55 27

AnaliŞtii estimează că rata anuală a inflaţiei a urcat la 7,5%,ca urmare a creşterii preţurilor de consum cu 2,95% în luna iulie,în contextul majorării TVA.
Creşterea vine după ce în iunie rata anuală a inflaţiei a coborâtuşor, la 4,38%, pe fondul ieftinirii mărfurilor ali­mentare pen­trua doua lună consecutiv.
Estimările analiştilor va­ria­ză între 7% şi 8,3% în ceea cepriveşte rata anuală şi între 2,4% şi 3,6% re­feritor la in­fla­ţialunară din iulie, potrivit unui sondaj realizat în cadrulAsociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).
Institutul Naţional de Statistică urmează să anunţe astăzi dateleprivind evoluţia inflaţiei din iulie.
Pentru sfârşitul acestui an analiştii prognozează o rată anuală ainflaţiei de 8,1%, estimările oscilând între 7% şi 8,5%.
Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a declarat recent că majo­rareaTVA cu cinci puncte pro­cen­tuale de la 19% la 24% va conduceîntr-o primă rundă la o creştere a preţurilor cu 3%, efectele derunda a doua urmând să fie modeste.
BNR a majorat estimarea de inflaţie pentru acest an, de la 3,7% la7,8%, ca urmare a majorării Ta­xei pe Valoare Adău­gată, şi arevizuit prog­no­za de inflaţie pentru 2011, de la 2,8% la3,1%.
Ţinta de in­fla­ţie a băncii centrale pentru acest an este de 3,5%plus/mi­nus un punct procentual, iar pentru 2011 de 3% plus minusun punct pro­centual.
AAFBR este o asociaţie pro­fesio­nală fără scop lucrativ,înfiinţată în luna ianuarie 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO