Eveniment

Creşterea violentă a consumului în 2016, cu aproape 20%, îi determină pe oficialii FMI să recomande o abordare mai cumpătată pentru strategia de dezvoltare economică

Creşterea violentă a consumului în 2016, cu aproape...

Autor: Dan Grigore Ivan

15.06.2016, 00:06 1064
„România trebuie să ia măsuri pentru a-şi asigura creşterea eco­no­mică pentru câteva decenii, în loc să privească doar de la un an la altul. Eu aş prefer să văd România crescând cu 3,5% pe an timp de zece ani, decât să o văd crescând cu 4,5% timp de cinci ani şi apoi să vedem o criză economică“, este recomandarea lui Jeffrey Franks, fostul şef al misiunii FMI în România.

Americanul, care în prezent este director al biroului FMI pe lângă Uniunea Europeană, a fost invitatul Ministerului Finanţelor Publice la o conferinţă organizată ieri la Institutul Naţional de Statistică.

Franks, omul desemnat de FMI pentru redresarea României după derapajul în care ajunsese în 2009, a afirmat că ţara arată mai bine decât ultima oară când a fost la Bucureşti, avertizând însă şi îndemnând decidenţii politici să investească în îmbunătăţirea sistemului judiciar, educaţional şi al sănătăţii, triunghi reformator care a transformat ţări precum Singapore sau Coreea de Sud.

Actualul director al biroului FMI de la Bruxelles a spus că urmăreşte în continuare ştirile din România şi a apreciat lupta anticorupţie va atrage noi investiţii. „Creşterea economică în România nu este acum atât de mare cât a fost în perioada precriză. Dar nu ne dorim să fie la fel de mare, pentru că atunci s-a dovedit a fi nesustenabilă. Întrebarea cu care ne confrontăm acum este dacă unii din paşii care au fost făcuţi în domeniul taxelor şi salariilor în ultimul an conduc la menţinerea stabilităţii sau vin în contradicţie cu aceasta. Cred cu adevărat că trebuie să fim atenţi să nu repetăm acelaşi greşeli în România făcute în trecut“, a mai spus Franks.

Nu doar el a adus în discuţie problema calităţii creşterii economice în România. Cosmin Marinescu, consilier al preşedintelui Klaus Iohannis pe probleme economice, care în trecut a fost responsabil de programul economic al candidatului la prezidenţiale Crin Antonescu, a avertizat asupra capcanei prociclicităţii, subiect privilegiat la conferinţa organizată de Ministerul Finanţelor: „Un nou model de dezvoltare economică ar trebui să abandoneze câteva iluzii; în primul rând că prosperitatea se poate construi pe deficite, pe datorie publică şi pe stimularea artificială a consumului. În al doilea rând, iluzia că politicile publice pot ţine locul reformelor reale, structurale. Nu în ultimul rând, iluzia că prosperitatea odată obţinută, nu se va mai pierde. Dimpotrivă!“ De ase­menea, consilierul prezidenţial a mai adăugat că România are nevoie de o viziune economică orientată către un orizont de timp mai larg.

El a mai arătat că deşi în prezent exporturile României se află în jurul valorii de 40% din PIB, valoarea medie a membrelor UE, importurile cresc de două ori mai repede decât exporturile.

Cosmin Marinescu a mai afirmat: „Consolidarea postcriză a fost recent deversată. În 2016, deficitul e foarte aproape de limita de 3% din PIB. Perpetuarea acestui trend în raport cu dinamica actuală a creşterii indică o evoluţie prociclică ce ar fragiliza bugetul şi economia în ipoteza unei noi crize“.

De asemenea, consilierul prezi­denţial a mai susţinut că România este unul dintre membrele Uniunii Euro­pene care au înregistrat o reversare a consolidării fiscale, iar cadrul fiscal bugetar este vulnerabil.

Marinescu consideră că prezentul context este unul potrivit pentru a discuta o nouă abordare privind stra­tegia economică a ţarii. Între argu­mentele enunţate de către Marinescu se numără prezenţa unui guvern tehnocrat care se ţine departe de ispitele electo­rale şi poziţionarea României într-un context economic care necesită un nou început în politica economică.

 

Finanţele vor avea un „economist-şef“

Anca Dragu, ministrul finanţelor, a anunţat că doreşte să înfiinţeze un post de economist-şef, pe modelul Băncii Naţionale şi un post de secretar de stat care să se ocupe de afacerile europene. De asemenea, urmăreşte înfiinţarea unui birou de cercetare în cadrul Ministerului Finanţelor, responsabil cu furnizarea de studii amănunţite cu privire la situaţia finaciaro-economică a României.

Ministerul Finanţelor, condus de către Anca Dragu, s-a angajat într-unul dintre cele mai ambiţioase proiecte de transparentizare a cheltuielilor publice. „Suntem într-un amplu proces de transparentizare a activităţii fiscal bugetare din toată ţara. Rolul ministerului este foarte important în zona de eficienţă şi transparenţă.“  a spus ministrul finanţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO