Eveniment

Creşterile de preţuri lovesc în toată lumea: inflaţia din zona euro a urcat la 8,1, iar în America Powell, şeful FED, vrea să se întâlnească cu Biden să discute criza inflaţiei

Creşterile de preţuri lovesc în toată lumea:...

Autor: Mihai Draghici

31.05.2022, 15:04 94

Inflaţia în zona euro atinge nivelul de 8,1% în luna mai, în creştere de la 7,4% în aprilie, în contextul majorărilor semnificative ale preţurilor la energie şi alimente, ca efect al crizei pandemiei şi al războiului din Ucraina.

"Inflaţia anuală în zona euro va fi, conform estimărilor, de 8,1% în mai 2022, în creştere de la 7,4% în aprilie", anunţă marţi Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

"Analizând principalele componente ale inflaţiei din zona euro, energia urmează să aibă cea mai mare rată de creştere anuală în mai (39,2%, comparativ cu 37,5% în aprilie), fiind urmată de alimente, alcool şi tutun (7,5%, comparativ cu 6,3% în aprilie), produsele industriale nonenergetice (4,2%, faţă de 3,8% în aprilie) şi servicii (3,5%, comparativ cu 3,3% în aprilie)", subliniază Eurostat.

Inflaţia s-a amplificat în ultimul an ca efect al restricţiilor antiepidemice şi al programelor de asistenţă financiară pentru stimularea relansării economice. În ultimele luni, sancţiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană din cauza intervenţiei militare în Ucraina au avut, de asemenea, efecte semnificative asupra inflaţiei.

Preşedintele Joe Biden intenţionează să discute despre inflaţia ridicată în cadrul unei întâlniri de marţi cu preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat un oficial de la Casa Albă pentru CNN.
 
Biden urmează să se întâlnească cu Powell într-un moment în care preţurile cresc rapid la orice, de la benzină şi alimente până la locuinţe.
Preşedintele intenţionează să îl felicite pe Powell pentru recenta sa confirmare de către Senatul american pentru un nou mandat de patru ani în funcţia de preşedinte al Rezervei Federale, a precizat oficialul de la Casa Albă.
 
 
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO