Eveniment

Cristian Hostiuc, directorul editorial al ZF: La Gala ZF 2019, când am spus la final ”să ne revedem cu bine la anul”, nu ne-am gândit că ne vom vedea faţă în faţă abia peste 3 ani, fiind martorii unor evenimente de neimaginat pentru timpurile noastre. Mai mult, avem mai multe întrebări decât răspunsuri despre viitor in condiţiile actuale

Cristian Hostiuc, directorul editorial al ZF: La Gala ZF 2019, când am spus la final ”să ne revedem cu bine la anul”, nu ne-am gândit că ne vom vedea faţă în faţă abia peste 3 ani, fiind martorii unor evenimente de neimaginat pentru timpurile noastre. Mai mult, avem mai multe întrebări decât răspunsuri despre viitor in condiţiile actuale

Autor: Ştefan Stan

24.11.2022, 20:28 233

Cristian Hostiuc, Gala ZF 24 de ani: 

 

Domnilor miniştri, doamenlor şi domnilor invitaţi,

Sunt Cristian Hostiuc, directorul editorial al Ziarului Financiar, şi, la fel ca leul nostru, care a fost alături de noi şi ne-a apărat de vremuri, vreau să vă salut în numele echipei Ziarului Financiar şi să vă urez bun venit, de fapt bun re-venit, la Gala ZF 2022, locul de întâlnire, de networking, al comunităţii de business din România, cel puţin pentru o seară.

În noiembrie 2020 noi am fost aici, dar singuri, într-un hotel pustiu, într-o situaţie de neimaginat.

La Gala din 2021, pentru că nu ne-au lăsat la Marriott, având în vedere restricţiile, am făcut gala la fel de singuri, într-un studio din Bucureştii Noi. Din fericire, anul acesta putem fi din nou împreună pentru a marca cei 24 de ani de Ziarul Financiar.

Aş vrea să mulţumesc tuturor cititorilor noştri, indiferent unde de sunt, cine sunt, de unde ne citesc, din ţară sau din lumea largă, şi mai ales cum ne citesc, print, de pe calculator, laptop, sau telefonul mobil. Cei mai mulţi cititori din afară vin din Anglia, şi nu sunt puţini.

De asemenea, aş vrea să mulţumesc tuturor partenerilor noştri, bănci, companii româneşti sau multinaţionale şi agenţiilor lor, care ne-au susţinut în acest an şi în toţi aceşti 24 de ani, în toate produsele pe care le-am făcut.

În noiembrie, la Gala ZF 2019, când am spus la final ”să ne revedem cu bine la anul”, nu ne-am gândit că ne vom vedea faţă în faţă abia peste 3 ani, fiind martorii unor evenimente unice, de neimaginat pentru timpurile noastre.

Am traversat o pandemie care practic a închis lumea, şi cineva a râs de noi când am ajuns să ieşim din casă cu bilet de voie.

Ca şi cum nu am fi fost suficient de stresaţi, la începutul acestui an, la finalul lunii februarie, am fost treziţi de atacul militar al Rusiei şi declanşarea războiului din Ucraina, la graniţa noastră, un eveniment pe care nu l-am crezut posibil să se întâmple în Europa, în vremurile noastre.

Poate cu acest război la graniţă, lângă noi, putem să apreciem şi să valorizăm la adevărata semnificaţie ce a însemnat intrarea noastră în NATO şi Uniunea Europeană. Am avut o fereastră cu o oportunitate unică, ceea ce, într-un fel sau altul, ne apără în zilele noastre.  

Războiul din Ucraina ne-a adus criza energetică, explozia preţurilor la energie şi gaze, inflaţia, creşterea dobânzilor şi scăderea puterii de cumpărare, tocmai când bifam cel mai bun deceniu economic din istoria României.

Acum sperăm să nu ne trezim cu o recesiune.

Aşa, ca să dau un pic timpul înapoi, în 2009, la Gala ZF din acest loc, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, ne-a anunţat, în limbajul lui, că trebuie să ne pregătim pentru o aterizare mai dură a economiei, dar din păcate a fost prea dură.

În urmă cu o săptămână, guvernatorul, după ce a făcut cunoştinţă cu aglomeraţia din ţară, nu doar din Bucureşti, a spus că nu vede nicio recesiune, şi că avem şanse mari ca anul viitor să rămânem cu o creştere economică.

Deşi este greu de crezut de către majoritatea românilor, în acest an vom marca, statistic, cel mai ridicat PIB din istoria României, 280 mld. euro, de 10 ori mai mult decât la începutul anilor 90 şi de 7 ori mai mult faţă de anii 2000.

Anul viitor, dacă nu vom avea parte de surprize, economia României va ajunge la un PIB de 310-320 mld. euro.

Problema este că, deşi avem creştere economică, nu avem dezvoltare economică, ţara este destul de împărţită, plus că românii din zonele care nu beneficiază de investiţii pleacă din ţară.

Pentru următorul deceniu, pe masă avem 100 mld. euro de la Bruxelles, plus încă 200 de miliarde de euro care pot fi mobilizaţi de către companiile private, fie că sunt firme româneşti, fie că sunt multinaţionale.

Cu aceşti bani, avem o şansă să creştem mai rapid, şi poate să avem o dezvoltare economică.

Dacă aceste lucruri depind de noi, sunt alte lucruri unde avem mai multe întrebări decât răspunsuri.

Care va fi noul model economic pentru lumea Occidentală, cum va evolua capitalismul şi globalizarea? Care va fi modelul social care ne va marca, pentru că noile generaţii, care treptat ajung la puterea economică şi politică, văd altfel lucrurile.

În seara aceasta vom încerca să aflăm o perspectivă asupra a ceea ce ne aşteaptă, de la invitatul special.

Dar până atunci, haideţi să aplaudăm Ziarul Financiar pentru cei 24 de ani, o perioadă care pentru noi a fost fabuloasă, având în vedere toate evenimentele pe care le-am trăit pe viu, şi despre care am scris.

Acum aş vrea să îl invit aici pe Adrian Sârbu, cel care în 1998 a lansat Ziarul Financiar, atunci când nimeni nu paria pe acest produs media, având în vedere vremurile tulburi de atunci, ratasem intrarea în NATO şi în Uniunea Europeană şi încă nu aveam o comunitate de business în România. 

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
Azi:
Diferență:
Ieri: 4.9126
Azi:
Diferență:
Ieri: 4.6804
Azi:
Diferență:
Ieri: 5.6911
Azi:
Diferență:
Ieri: 4.9667