Eveniment

Cristian Pârvulescu: Protestele din România fac parte din mişcarea Indignaţilor. Dacă manifestaţiile continuă nu este exclusă demisia guvernului

Cristian Pârvulescu: Protestele din România fac parte din mişcarea Indignaţilor. Dacă manifestaţiile continuă nu este exclusă demisia guvernului

Analistul politic Cristian Pârvulescu

Autor: Alexandru Matei

16.01.2012, 12:31 2450

Analistul politic Cristian Pârvulescu consideră că mişcările de protest din ultimele zile ce au avut loc în România se înscriu în şirul protestelor la nivel mondial, ce au început în primele luni ale anului trecut în lumea arabă.

"Mişcarea de protest din România se integrează în mişcarea mai amplă a Indignaţilor, care se particularizează în fiecare ţară. A început în lumea arabă şi a ajuns la finalul anului trecut în Rusia. Anul acesta a început cu proteste în Ungaria şi acum în România", consideră Pârvulescu.

În fiecare ţară scânteia protestelor a fost diferită. "În România factorul declanşator a fost intervenţia neispirată şi provocatoare a preşedintelui Traian Băsescu, iar manifestaţiile pro Arafat au fost doar scânteia, nu cauza protestelor. Nemulţumirile s-au acumulat în ultimii 20 de ani pentru că politicul a luat decizii fără dialog social", mai spune analistul politic.

Referitor la violenţele care au devastat centrul Bucureştiului ieri noapte, şi acestea transmit un semnal de nemulţumire socială. "Trebuie să facem deosebire între manifestaţie şi violenţe. Este vorba de o minoritate care a utilizat violenţa, dar pe de altă parte trebuie să înţelegem violenţele pentru că întotdeauna au existat provocări sau provocatori", a spus Pârvulescu.

"Dacă manifestaţiile continuă situaţia va deveni tot mai grea pentru guvern şi nu ar fi exclusă demisia executivului, dar nici acest lucru nu ştim dacă va mulţumi populaţia".

Manifestaţiile au căpătat amploare în ultimele zile, la nivel naţional strângându-se mai mult de 50.000 de oameni care au ieşit să protesteze. "Cred că acţiunile vor continua dacă vremea va fi bună. Unii sperau ca viscolul să pună capăt protestelor".

Analistul mai spune că Preşedintele Traian Băsescu trebuie să intervină cu acţiuni ferme, nu doar cu simple declaraţii. "Preşedintele are datoria să intervină, nu cu o declaraţie, este nevoie de o acţiune clară, de dialog cu părţile sociale. Manifestaţiile au schimbat deja radical situaţia politică. Deja vedem că opoziţia se foloseşte de situaţie pentru a cere alegeri anticipate."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO