Eveniment

Cristian Socol susţine reducerea TVA

Cristian Socol susţine reducerea TVA

Autor: Iulian Anghel

21.04.2015, 00:05 165

Cristian Socol, principalul consilier economic al premierului Victor Ponta, argumentează, într-un articol transmis ZF, opţiunea guvernului Ponta pentru reducerea TVA la alimente în detrimentul alternativei de reducere a fis­c­alităţii directe, cum ar fi taxarea for­ţei de muncă, susţinând că prima măsură este în avantajul contribuabililor cu ve­ni­turi modeste, în vreme ce cea de-a do­ua i-ar ajuta mai cu seamă pe cei cu venituri înalte.

După anunţul premierului referitor la intenţia administraţiei de a reduce TVA la alimente, băuturi nealcoolice şi servicii de alimentaţie publică de la 24% la 9%, în spaţiul public au început discuţii despre variantele cele mai bune de scădere a fiscalităţii: unii economişti susţin că reducerea poverii fiscale pe muncă ar fi fost mai utilă decât aceeaşi măsură luată în zona de TVA pentru că beneficiarii ar decide ei singuri ce fac cu banii în plus rămaşi în buzunar. Parti­zanii intervenţiei pe zona de TVA susţin că reducerea acesteia are un impact direct şi vizibil atât asupra consumului (de la care se aşteaptă relansarea economică) cât şi asupra veniturilor mici, de vreme ce cheltuielile pentru ali­mente înseamnă pentru gospodăriile să­race peste o treime din totalul veni­tu­rilor.

Socol arată, ajutându-se de date statistice, cum a hotărât echipa de economişti a guvernului să aleagă soluţia reducerii taxei pentru valoare adăugată. „În opinia echipei de consiliere economică a premierului, reducerea TVA la alimente şi băuturi nealcoolice la 9% este mai bună, fiind echivalentă cu reducerea ponderii fiscalităţii în venituri de 9,9 pp pentru gospodăriile cu veniturile cele mai mici şi de 0,7 pp pentru gospodăriile cu cele mai mari venituri. Cei ce vor beneficia în cea mai mare măsură de reducerea TVA la alimente şi băuturi nealcoolice sunt persoanele cu salarii reduse, pre­cum şi pensionarii, lucrătorii pe cont pro­­priu, agricultorii şi şomerii”.

Modificările ce ar putea fi realizate asupra impozitelor directe, în condiţiile păstrării cotei unice, nu generează un impact semnificativ asupra veniturilor celor mai sărace gospodării deoarece sumele plătite de acestea, sub forma impozitelor directe, sunt foarte reduse şi impozitul pe salarii reprezintă 0% din venitul realizat de cele mai sărace gospodării din punctul de vedere al venitului şi aproximativ 12% din venitul gospodăriile cu veniturile cele mai mari, mai argumentează economistul.

Citiţi întreaga opinie a consilierului economic al premierului pe www.zf.ro 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO