Eveniment

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale: Angajatorii ne spun că au nevoie de 500.000 de angajaţi străini, apoi mai vor 500.000 pentru a se extinde. Companiile vor să se dezvolte

Conferinţa ZF HR Trends 2022: Resetarea pieţei muncii

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat, Ministerul Muncii...

Autor: Alexandra Cepăreanu

24.03.2022, 10:58 357

Companiile şi jucătorii prezenţi pe piaţa din România au planuri de extindere a echipelor, iar pentru că piaţa naţională nu le poate „satisface” nevoia de forţă de muncă, angajatorii au nevoie să aducă personal de peste graniţele României, chiar de peste graniţele Uniunii Europene. Astfel, în prezent, 100.000 de cetăţeni din state non-UE pot veni să lucreze în România, contingentul de muncitori străini care pot veni să lucreze la nivel naţional în 2022 fiind dublu faţă de anul anterior.

„Noi vorbim cu piaţa şi angajatorii ne spun că au nevoie de 500.000 de personae, iar pe lângă aceşti 500.000 de oameni, mai vor încă 500.000 pentru că vor să se extindă”, a spus Cristian Vasilcoiu, secretar de stat, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prezent în cadrul conferinţei ZF HR Trends 2022: Resetarea pieţei muncii.

El a adăugat că, din 24 februarie – de când Rusia a început să atace Ucraina – şi până în prezent, aproximativ 600 de persoane ucrainene s-au angajat în cadrul companiilor active pe piaţa din România.

„Per total avem peste 3.000 de contracte de muncă ale cetăţenilor ucraineni, dar unele erau anterioare, deci nu cred că în prezent se pune problema să scadă acest contingent pentru că în continuare există cerere. Companiile doresc să îşi mărească numărul de angajaţi. Eu nu am văzut la o companie din cele cu care am vorbit să aibă dorinţa de a închide sau de a suspenda activitatea. Oamenii vor să continue, nici la cele companiile cu acţionariat rusesc n-am văzut dorinţa de a închide.”

Alte declaraţii 

Nu a avut fluxtuaţii extraodinare pe piaţa muncii. În 21 martie 2020 aveam 6, 5 milioane contracte de muncă, astăzi avem cu 121.000 de mai multe, 6,6 milioane.  Este clar că a fost un efort financiar şi din partea angajatorilor şi din partea statului. Avem şi la salariaţi o creştere, ceea ce arată stabilitatea pieţei.

În prezent sunt 4,9 mil. pensionari la 5,5 milioane de angajaţi, dar raportând la 6,5 milioane de contracte de muncă. Mai avem 3,5 milioane de copii care primesc alocaţii de la stat. Procentul nu e foarte bun, dar suntem pe drumul cel bun.

România este peste media UE în ceea ce priveşte productivitatea, în vreme ce veniturile omului care munceşte în România este sub media Uniunii Europene. Românii muncesc, nu sunt leneşi. Patru vietnamezi fac cât un singur român. 

Am observat că în România vin femei cu copii, nu neapărat copiii lor. Iar în astfel de situaţii, în primul rând sunt persoane traumatizate, iar tendinţa nu e aceea de a căuta un loc de muncă din prima. Am vorbit cu angajatori mai mari şi le-am sugerat să le improvizeze un fel de grădiniţe sau creşe, pentru că vor avea nevoie de acest serviciu. Nu sunt mulţi refugiaţi care vor să se angajeze, unele companii au mutat angajaţii din Ucraina aici, sunt peste 600 de ucraineni angajaţi şi peste 200 care caută un loc de muncă, dar limba este una dintre probleme.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO