Eveniment

Criza a zdruncinat sever încrederea analiştilor financiari în economia locală chiar de la debutul ei în România

Criza a zdruncinat sever încrederea analiştilor...

Autor: Răzvan Botea

26.03.2020, 00:04 1103

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA a scăzut cu 15,1 puncte din cauza anticipaţiilor economice privind efectele crizei epidemice a Covid -19.

Încrederea analiştilor în economia românească a scăzut puternic încă din februarie 2020 pe fondul îngrijorărilor legate de efectele economice ale pandemiei de Covid - 19. Scăderea a fost condusă de „componenta de anticipaţii” (încrederea în viitor) a sondajului realizat de CFA România.

„Sondajul este realizat în ultima saptămână din februarie când începuse deja criza coronavirusului. Criză fiind doar la început, încă nu era afectată puternic componenta condiţiilor curente. În sondajul viitor ar putea să fie şi o suprareacţie“, a declarat pentru ZF Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România.

Astfel, indicatorul de încredere în economia românească realizat de CFA a ajuns la 48,6 puncte. Această evoluţie s-a datorat în cea mai mare parte componenţei de anticipaţii. Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 2,4 puncte, în vreme ce componenta de anticipaţii a scăzut cu 21,5 puncte faţă de luna ianuarie 2020, pe fondul îngrijorărilor legate de efectele economice ale crizei coronavirusului. Faţă de aceeaşi lună din anul trecut, indicatorul de încredere în economia românească a crescut cu 14,1 puncte.

Analiştii anticipează, potrivit sondajului, o depreciere a cursului de schimb euro-leu în 12 luni până la 4,94 lei pentru un euro, însă ritmul deprecierii s-a accelerat în ultima lună. Astfel, este de aşteptat ca în luna martie predicţiile în ceea ce priveşte cursul de schimb să se schimbe către o depreciere mai puternică a monedei naţionale.

„Cred că anticipaţiile privind cursul de schimb se vor duce mai mult în zona deprecierii leului. Ulterior sondajului leul s-a depreciat şi a venit o aversiune foarte puternică externă la risc. Pe de altă parte, mă aştept ca la următorul sondaj ratele de dobândă să arate o scădere şi la fel şi inflaţia, având în vedere că se reduce con­sumul şi cererea in­ternă”, a mai spus Adrian Codîrlaşu.

Indicatorul de încredere macroeconomică reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia cuantifică aşteptările analiş­tilor financiari cu privire la activitatea economică curentă în România şi pentru un orizont de timp de un an. Indicatorul este compus din condiţiile curente şi anticipaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO