• Leu / EUR4.9429
  • Leu / GBP5.8083
  • Leu / USD4.6098
Eveniment

Criza bugetului Capitalei s-a terminat. Nicuşor Dan: A ajuns la o formă acceptată de toată lumea

Criza bugetului Capitalei s-a terminat. Nicuşor Dan: A ajuns la o formă acceptată de toată lumea

Autor: Dorin Oancea

07.05.2021, 09:44 47

Discuţiile de joi seară privind bugetul Capitalei au înregistrat progrese, fiind convenite o serie de ajustări la proiectul de buget, la o formă acceptată de toată lumea, anunţă pe Facebook primarul general al Capitalei Nicuşor Dan.

„Sigur, nu e un buget perfect, dar e pasul necesar şi corect pentru a începe investiţiile în Capitală şi pentru a elimina datoriile şi problemele din perioada Firea-PSD. Vom lucra împreună în continuare, inclusiv în perspectiva rectificării din a doua parte a anului, pentru a îmbunătăţi abordarea în chestiunile bugetare.

Susţin de aceea sporirea solidarităţii în coaliţie, dar şi realism maxim în privinţa chestiunilor dificile.

Mulţumesc liderilor şi reprezentanţilor USR PLUS, PNL şi PMP pentru contribuţia la găsirea unei soluţii. E posibilă convocarea în următoarele ore a unei şedinţe de Consiliu General, în care vom supune din nou la vot proiectul de buget, cu modificările agreate”, a scris primarul.

Viceprimarul USR PLUS Horia Tomescu anunţă tot pe Facebook că varianta de buget de buget rezultată în urma ultimelor discuţii este „cu 1 miliard mai aproape de realitate”;

„Aprobarea acestui buget, în această formă, este doar depăşirea unui punct mort. Însă de a doua zi, primarul general şi partidele care formează majoritatea în Consiliul General trebuie să identifice soluţii şi să urmeze un plan de măsuri concrete de echilibrare în mod real a bugetului. Mai clar: trebuie să identifice surse de venituri reale sau să ajusteze cheltuielile prioritizând ceea ce este esenţial pentru bucureşteni şi pentru dezvoltarea oraşului.
USR PLUS susţine eliminarea risipei în cadrul companiilor municipale, a subordonatelor şi limitarea cheltuielilor de funcţionare ale Primăriei Generale”, scrie Tomescu.

Horia Tomescu adaugă că actuala coaliţie care îi oferă primarului Nicuşor Dan majoritatea în Consiliul General nu funcţionează aşa cum ar trebui, iar angajamentele luate înainte de alegeri nu au fost respectate. „Săptămâna viitoare vor avea loc întâlniri pentru a reaşeza colaborarea de care avem nevoie pentru a ne îndeplini angajamentele asumate în faţa bucureştenilor acum şapte luni”.

Deputatul PNL Violeta Alexandru scrie despre eficientizarea cheltuirii banilor publici. „Trebuie să accelerăm măsurile concrete pentru închiderea companiilor municipale. Sunt 2 proiecte de Hotărâri pentru închiderea companiilor municipale depuse de PNL Bucureşti care aşteaptă să fie votate. Lucrăm la a treia”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

Bugetul Capitalei a fost respins cu 17 voturi „pentru”, 22 „împotrivă” şi 14 abţineri, după ce consilierii USR PLUS i-au cerut primarului general Nicuşor Dan să retragă proiectul pentru că nu a fost dezbătut, iar veniturile „nu sunt realistice”.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9429
Diferență: 0,0121
Ieri: 4.9423
Azi: 4.6098
Diferență: -0,2078
Ieri: 4.6194
Azi: 5.8083
Diferență: -0,1942
Ieri: 5.8196
Azi: 4.8066
Diferență: -0,0852
Ieri: 4.8107