Eveniment

Criza datoriei s-ar putea sfârşi: Casa Albă a ajuns la un acord cu Republicanii pentru a evita intrarea în incapacitate de plată a SUA

Criza datoriei s-ar putea sfârşi: Casa Albă a ajuns la...

Autor: Ştefan Stan

28.05.2023, 09:04 802

Preşedintele SUA, Joe Biden, a ajuns la un acord cu Kevin McCarthy, preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, care ar putea evita o incapacitate de plată a datoriilor care se profilează la începutul lunii iunie şi ar aduce uşurare economiei globale şi pieţelor financiare.

Biden şi McCarthy au ajuns sâmbătă la un acord de principiu, după zile de negocieri tensionate, 24 de ore din 24, între Casa Albă şi Capitoliu, care au încercat să scoată din impasul fiscal care stăpâneşte Washingtonul.

Acordul va ridica limita de împrumut a Americii de 13,4 mld. dolari pentru doi ani, până după următoarele alegeri prezidenţiale de la sfârşitul anului 2024, şi va include plafoane pentru cheltuielile guvernamentale în aceeaşi perioadă.

Însă legislaţia de compromis trebuie să treacă de ambele camere ale Congresului în cursul săptămânii viitoare şi este posibil să se confrunte cu rezistenţă din partea unor parlamentari atât din Partidul Republican, cât şi din Partidul Democrat.

Până atunci, va exista în continuare incertitudine cu privire la potenţialul unei situaţii de incapacitate de plată în cea mai mare economie a lumii, care ar putea zgudui pieţele, ar putea creşte costurile de împrumut şi ar putea şoca pieţele muncii din întreaga lume. Janet Yellen, secretarul american al Trezoreriei, a avertizat că SUA riscă să intre în incapacitate de plată încă din 5 iunie.

Într-o declaraţie făcută sâmbătă seară, Biden a îndemnat ambele camere ale Congresului să aprobe acordul "imediat".

"Acordul reprezintă un compromis, ceea ce înseamnă că nu toată lumea obţine ceea ce îşi doreşte. Aceasta este responsabilitatea guvernării", a declarat preşedintele.

"Iar acest acord este o veste bună pentru poporul american, pentru că previne ceea ce ar fi putut fi o incapacitate de plată catastrofală şi ar fi dus la o recesiune economică, conturi de pensii devastate şi milioane de locuri de muncă pierdute."

Acordul a fost parafat după ce Biden şi McCarthy au vorbit la telefon sâmbătă seara. Biden se afla la reşedinţa sa prezidenţială Camp David din Maryland, în timp ce McCarthy rămăsese la Washington pentru a supraveghea negocierile. În cursul zilei, preşedintele Camerei s-a întâlnit cu negociatorii săi principali, precum şi cu şefii de partid responsabili de numărarea şi organizarea voturilor atunci când proiectul de lege va fi prezentat în plenul Camerei.

"Cred că acesta este un acord de principiu care este demn de poporul american", a declarat McCarthy reporterilor la Capitoliu înainte de a-i informa pe parlamentari cu privire la acord. El a adăugat că se aşteaptă ca textul legislaţiei să fie afişat duminică şi supus la vot miercuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO