• Leu / EUR4.9454
  • Leu / GBP5.7525
  • Leu / USD4.7424
Eveniment

Criză de medicamente la Institutul Oncologic Bucureşti. Directoarea se declară surprinsă: "A fost o surpriză. Nu există stocuri de urgenţă". Control, dispus de Nicolăescu

Criză de medicamente la Institutul Oncologic Bucureşti. Directoarea se declară surprinsă: "A fost o surpriză. Nu există stocuri de urgenţă". Control, dispus de Nicolăescu

Autor: Elvira Gheorghita

06.12.2013, 19:01 293

"Este îngrozitor, nu mai avem nimic. Nu avem ser fiziologic necesar dizolvării citostaticelor şi nici medicamentul Osetron, care se dă pentru stările de greaţă ce apar în urma administrării citostaticelor. Nu avem nici calmante, leucoplast, comprese şi antibiotice", au declarat, pentru MEDIAFAX, mai mulţi pacienţi internaţi în unitatea sanitară, scrie Mediafax.ro

Potrivit pacienţilor, în faţa acestor lipsuri, medicii ridică neputincioşi din umeri, iar unii se oferă să plătească din propriul buzunar pentru cumpărarea de medicamente.

"Ne-am dus la doamna doctor de la noi, de pe secţie. A spus că în afară de a ne da dânsa bani ca să ne luăm medicamente sau comprese, nu are soluţie", a spus o pacientă.

Managerul Institutului Oncologic Bucureşti (IOB), Ana-Maria Niţulescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a aflat vineri despre lipsa unor medicamente şi materiale sanitare şi că nu există stocuri de urgenţă.

"Abia astăzi (vineri - n.r.) am aflat şi eu despre această situaţie. A fost o surpriză. Nu există stocuri de urgenţă. Şi mă miră că nu avem materiale sanitare, ştiam că avem. Măcar medicaţia pentru cancer o avem. Din păcate, nu putem şti cât se agravează starea unui bolnav de la o zi la alta", a spus Niţulescu.

Potrivit managerului IOB, în ultima lună, toate spitalele au această problemă.

"Din păcate, cu toţii suferim la acest sfârşit de an. Aşteptăm de la Casă (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate - n.r.) suplimentarea banilor", a mai spus ea.

Ana-Maria Niţulescu a mai spus că desemnat o comisie care să se ocupe de deblocarea situaţiei.

"Sperăm ca săptămâna viitoare să rezolvăm situaţia", a mai spus Niţulescu.

Coordonatorul programului oncologic de la IOB, dr. Mircea Dediu, a spus, la rândul său, că nu ştie nimic despre lipsa medicamentelor reclamate de bolnavii din spital şi nici nu poate verifica informaţia, întrucât nu se mai află în spital.

"Eu ştiu că medicamente pentru cancer avem. De altele nu ştiu nimic.Nu sunt în spital. Şi nu am cum să verific", a spus Dediu.

Medicul Monica Pop, membru în Consiliul de Administraţie al IOB, a aflat despre nemulţumirile pacienţilor şi consideră inadmisibilă această situaţie.

"Vom cere remedierea de urgenţă a acestei situaţii, întrucât consider inadmisibilă o astfel de stare", a declarat Pop.

Control la Institutul Oncologic Bucureşti, dispus de Nicolăescu

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a decis, vineri, trimiterea "de urgenţă" a unei echipe de control la Institutul Oncologic Bucureşti (IOB), după ce MEDIAFAX a relatat că unitatea nu mai dispune de unele medicamente şi materiale sanitare, potrivit declaraţiilor pacienţilor.

"Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a decis trimiterea de urgenţă a unei echipe de control, formată din specialişti ai Corpului de Control, coordonată de secretarul de stat Adrian Pană, pentru a evalua situaţia", informează Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, Nicolăescu a solicitat managerului interimar Ana-Maria Niţulescu, numit în urmă cu trei săptămâni la IOB, ca "în cel mai scurt timp să ia toate măsurile care se impun pentru a pune la dispoziţia pacienţilor medicamentele şi materialele sanitare necesare şi să evalueze urgent întreaga situaţie găsită la Institut", mai precizează ministerul.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9454
Diferență: 0,0486
Ieri: 4.9430
Azi: 4.7424
Diferență: 0,8914
Ieri: 4.7005
Azi: 5.7525
Diferență: 0,5032
Ieri: 5.7237
Azi: 4.9466
Diferență: 0,2981
Ieri: 4.9319