Eveniment

Criza din Crimeea angajează cheltuieli neprevăzute. Bugetul Ministerului Apărării se dublează până în 2017

Criza din Crimeea angajează cheltuieli neprevăzute....

Autor: Iulian Anghel, Catalina Mihai

03.04.2014, 00:04 261

Bugetul Ministrului Apărării se va dubla şi va ajunge în 2017 la 2% din PIB (ceea ce înseamnă 13 mld. lei sau 2,9 mld. euro, la nivelul lui  2013), de la puţin peste 1% anul acesta (6,8 mld. lei), a anunţat ieri premierul Victor Ponta.

Bugetul va fi majorat treptat, în fiecare an, până va ajunge la 2% din PIB în 2017. Proiecţia bugetară multianuală care însoţeşte bugetul pe 2014 arată că, în 2017, bugetul Ministerului Apărării ar fi urmat să fie de 6,7 mld. lei, de la 6,2 mld. lei în 2013 (puţin peste 1% din PIB) sau 6,8 mld. lei în 2014. Criza din Crimeea schimbă perspectiva însă şi angajează chel­tuieli neprevăzute în bugetul multianual, cheltuieli echivalate la 1% din PIB, adică aproape 1,5 miliarde de euro la nivelul bugetului din 2013.

„Cred că România, în acest moment, îşi reafirmă rolul strategic în regiune. (...) În acest moment Româ­nia trebuie să fie văzută şi trebuie să-şi asume rolul de frontieră a NATO într-o regiune atât de fierbinte şi care cu siguranţă în perioada care vine ne va oferi noi provocări. Deci cred că România trebuie să-şi afirme acest rol“, a spus Ponta, la conferinţa cu tema „Profilul României în NATO la 10 ani după integrare“.

Marţi seara, preşedintele Traian Băsescu a spus că la rectificarea bugetară Armata ar putea primi bani în plus, dar nu a avansat o sumă. Premierul a arătat ieri că bugetul Ministerului Apărării este la 1,42%din PIB în 2014. La data aderării la NATO România s-a angajat să majoreze bugetul Apărării până la 2,38% din PIB.

În vara anului trecut, pe când criza din Ucraina nu se afla pe agenda cuiva, guvernul a aprobat achiziţio­narea de la statul portughez, pentru 628 mil. euro, a 12 avioane multirol F-16, în uz, o intenţie care dura de mulţi ani. Iniţial era vorba să fie achiziţionate 24 de avioane noi, afacerea fiind de ordinul a 3-4 miliarde de euro, motiv pentru care interesele politice şi economice occidentale s-au ciocnit dur deasupra României. Criza a topit aceste ambiţii, dar situaţia înzestrării armatei reintră pe agendă odată cu criza din Crimeea care este posibil să se întindă până la graniţele României.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.04.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO