Eveniment

Criza din Europa scoate ghearele: exporturile au frânat în noiembrie 2011. Încetinirea va continua şi în semestrul 1 din 2012

Criza din Europa scoate ghearele: exporturile au frânat în noiembrie 2011. Încetinirea va continua şi în semestrul 1 din 2012

Foto Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

10.01.2012, 00:03 879

Exporturile au continuat să crească în noiembrie, însă ritmul a încetinit la 13,7% în termeni anuali, în contextul tensiunilor legate de criza datoriilor suverane şi începutului contracţiei unor economii din zona euro, parteneri comerciali ai României.

Analiştii anticipează pentru acest an o evoluţie mai slabă a exporturilor, cu o continuare a încetinirii ritmului, cel puţin în prima jumătate a anului. Creşterea exporturilor în 2012 este anticipată la circa 10%, însă unii analişti nu exclud nici riscul revenirii în teritoriul negativ în ipoteza materializării scenariilor negative legate de criza datoriilor.

În noiembrie exporturile au totalizat 4,1 mld. euro, cu 13,7% peste nivelul din aceeaşi lună din 2010, creşterea temperându-se faţă de avansurile anualizate de 25-50% din primele cinci luni ale anului 2011.

"Exporturile româneşti cresc mai încet decât în semestrul I 2011 şi tendinţa va continua, probabil, în prima jumătate a anului 2012. Totuşi, încetinirea exporturilor nu este dramatică, aşa cum s-a întâmplat în 2008 - 2009, consideră Dan Bucşa, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

El a explicat că situaţia economică din zona euro este mai bună decât în 2008. "Exporturile continuă să crească în cele mai mari economii europene (Germania, Franţa) şi indicatorii care anticipează evoluţia activităţii economice (comenzi, sentiment, contracte de transport) nu prevestesc o contracţie economică abruptă."

Totodată, exporturile României către ţări din afara zonei euro cresc puternic deoarece cererea este mai puţin elastică (vindem mărfuri de bază, cum ar fi combustibili, energie şi alimente), iar leul s-a depreciat faţă de dolarul american, ieftinind mărfurile exportate, a mai spus Bucşa. O altă explicaţie legată de faptul că încetinirea exporturilor nu este dramatică ca în 2008-2009 priveşte costurile de producţie (în principal costurile unitare cu forţa de muncă), care s-au redus faţă de 2008, crescând competitivitatea prin preţ a exporturilor româneşti, în opinia economistului-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

"În acest an cel mai probabil vom asista la o performanţă mai proastă a exporturilor, generată de încetinirea activităţii economice şi posibila recesiune a statelor zonei euro. Nu putem exclude posibilitatea unei dinamici negative a exporturilor în 2012, însă numai în condiţiile materializării scenariilor negative în legătură cu criza datoriilor în zona euro", consideră Georgiana Constantinescu, economist la Credit Europe Bank. Prognoza băncii pentru acest an vizează o evoluţie a exporturilor în teritoriul pozitiv, cu un ritm de creştere anual de peste 10%.

Exporturile au fost principalul motor care a ajutat economia să iasă din criză, crescând neîntrerupt din toamna anului 2009, dar din cauza frânării economiilor vestice contribuţia lor în perspectivă la PIB devine incertă. Ponderea redusă a exporturilor în PIB, de circa 30%, limitează potenţialul exporturilor de a ajuta economia. Pe primele 11 luni din 2011 exporturile au totalizat 41,7 mld. euro, în creştere cu 22,5% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010.


Exporturile devansează importurile

Este important că, în continuare, ritmul de creştere al exporturilor îl devansează pe cel al importurilor, după cum remarcă analiştii.

Comparativ cu noiembrie 2010, importurile au urcat cu 9,9%, la 5 mld. euro, în timp ce faţă de octombrie 2011 creşterea importurilor a fost de 2,7%. Pe ansamblul primelor 11 luni din 2011, importurile au totalizat 50,4 mld. euro, în creştere cu 17,8% faţă de acelaşi interval din 2010.

Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute în continuare de grupele de produse "maşini şi echipamente de transport" (41,5% la export şi 34,3% la import) şi "alte produse manu­facturate" (33,4% la export, respectiv 30,7% la import).

Pentru a suplini reducerea exporturilor către Uniunea Europeană, analiştii au recomandat extinderea pieţelor de desfacere din afara Uniunii, procesul fiind de durată şi afectat de concurenţa puternică pe costuri de producţie. Exporturile către ţările din afara UE au început să câştige teren în a doua jumătate a anului 2011, ritmurile de creştere comparativ cu 2010 fiind în unele luni mai mari faţă de cele înregistrate de schimburile comerciale cu ţările UE, însă volumele exportate rămân net inferioare. Ponderea exporturilor extra-UE a crescut în 2011 spre 30% din total.

Plecarea Nokia, al doilea exportator, după Dacia, mutarea centrului de servicii ING de la Cluj în Ungaria, relocarea fabricilor Coca-Cola din Iaşi în Moldova sau ale Nestlé şi Kraft în Bulgaria sunt doar câteva dintre veştile proaste din 2011.

Ce s-a întâmplat cu deficitul

Deficitul comercial al României s-a redus cu 0,5% în primele 11 luni ale lui 2011 faţă de aceeaşi perioadă din 2010, la 8,6 mld. euro. Deficitul cu ţările din afara UE a scăzut cu 14,7%, în timp ce deficitul intra-comunitar a crescut cu 4,6%, a amintit Bucşa.

"Creşterea deficitului cu UE este explicată, pe lângă cererea mai slabă venită din spaţiul comunitar, şi de faptul că leul s-a întărit faţă de monedele regiunii (în 2011 leul s-a depreciat faţă de euro mai puţin decât zlotul, forintul sau coroana cehească), diminuând câştigul de competitivitate obţinut prin reducerea costurilor."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO