Ziarul Financiar a adunat intr-o editie speciala a ZF Expert sase oameni de business - un bancher, un economist, un antreprenor, un investitor, un administrator de fonduri mutuale si un director de companie - intr-o discutie pe tema crizei financiare internationale si a impactului asupra pietei locale.
La aceasta editie a ZF Expert, sedinta lunara de redactie la care participa cititorii Ziarului Financiar, fiecare expert in domeniul sau de activitate, au participat: Georgiana Constantinescu, research analyst in cadrul Credit Europe Bank, Ioana Filipescu, managing director al Raiffeisen Investment Romania (banca de investitii), Radu Tudorache, actionar Newarch (holding cu activitati in farma, imobiliare si industrie), omul de afaceri Marius Ghenea, Razvan Rusu, director de investitii in cadrul companiei de administrare de fonduri mutuale Aviva Investors, si Cristi Cozar, manager al diviziei de constructii din ArcelorMittal, iar concluzia a fost ca situatia de criza este mult mai adanca decat se crede, evaluarile companiilor romanesti scazand cu 50% de la inceputul anului. Evaluarea este aproape de scaderea bursei in 2008, cu 50-70%.
Antreprenorii trebuie sa-si reduca dramatic asteptarile cu privire la preturile pe care le pot obtine pentru afacerile lor, indicatorii prin care au fost evaluate businessurile locale ajungand intr-o zona nesustenabila. "Companiile romanesti nu puteau sa faca multipli de 17 pentru ca nu exista asa ceva. Acum patru ani cand am vandut RoBank a fost un multiplu de 2,23 pe active nete. Era cel mai mare multiplu din piata romaneasca. Cat a trecut pana asteptarile au ajuns la 7?", a declarat Ioana Filipescu, managing director al Raiffeisen Investment Romania. Compania este una dintre cele mai mari firme de consiliere in fuziuni si achizitii, iar acum are in lucru mandate pentru patru tranzactii, despre care Filipescu spune ca este posibil acum sa nu fie finalizate.
In situatii de criza oamenii de afaceri devin precauti, incercand sa-si diversifice afacerile pentru a dispersa riscurile. Cei cu actiuni pe bursa sunt in expectativa. "Strategia este sa nu vand dar nici sa nu cumpar. Sa nu marchez pierderea, asta cred ca este strategia corecta a oricarui investitor, mai ales ca din pacate majoritatea capitalului de pe bursa este speculativ", spune omul de afaceri Marius Ghenea, care are investitii pe bursa, in online si alte domenii.