Eveniment

Criza migranţilor de la frontiera Finlandei cu Rusia. Finlandezii susţin că ruşii încurajează deplasările migranţilor asiatici şi africani pentru a provoca o criză în UE

Criza migranţilor de la frontiera Finlandei cu Rusia....

Autor: Petru Mazilu

21.05.2024, 10:29 206

Finlanda solicită soluţii la nivelul UE pentru a-i opri pe migranţii care vin din Rusia. Finlandezii susţin că ruşii încurajează deplasările migranţilor asiatici şi africani pentru a provoca o criză în UE. În paralel, finalndezii caută soluţii şi în plan intern.

Finlanda doreşte ca Uniunea Europeană să propună o serie de măsuri pentru a preveni ceea ce numeşte „migraţie instrumentată”.

Este vorba despre un flux de migranţi care sosesc din Rusia fără documente de călătorie valabile, a declarat marţi premierul Petteri Orpo, potrivit Reuters.

„Trebuie să punem pe primul loc securitatea noastră naţională şi securitatea ţărilor UE. Suntem foarte conştienţi de responsabilităţile noastre de a controla frontiera externă a Uniunii Europene", a declarat Orpo într-o conferinţă de presă.

Finlanda şi-a închis graniţa cu Rusia anul trecut pentru a opri migranţii care vin din ţări precum Siria şi Somalia.

În ciuda măsurii, migranţii au continuat să vină. De aceea, marţi guvernul finlandez a înaintat parlamentului o propunere care ar permite agenţilor de frontieră să returneze solicitanţii de azil care încearcă să intre în ţară venind din Rusia.