• Leu / EUR4.9477
  • Leu / GBP5.8325
  • Leu / USD4.6725
Eveniment

Criza politică. Reacţia lui Cioloş, după întâlnirea cu premierul desemnat: USR nu poate să susţină un guvern de criză

Criza politică. Reacţia lui Cioloş, după întâlnirea cu premierul desemnat: USR nu poate să susţină un guvern de criză

Autor: Andreea Tobias

25.10.2021, 14:01 1127

USR nu poate să susţină un guvern de criză, spune Dacian Cioloş după întâlnirea de luni cu premierul desemnat: „USR crede că soluţia pentru această perioadă este un guvern cu o majoritate în Parlament”.

„Sentimentul meu a fost că a fost o întâlnire mai mult de formă, pentru că domnul premier ştia deja care e poziţia USR. Poziţia noastră e neschimbată şi i-am comunicat asta domnului Ciucă. Din punctul nostru de vedere, dacă asta ar fi fost soluţia pentru România - un guvern minoritar cu un program de criză - acest lucru putea fi deja decis în urmă cu o săptămână, pentru că noi am făcut această propunere. Din ceea ce a spus domnul premier desemnat, nu sunt diferenţe mari între ceea ce noi am propus săptămâna trecută şi ceea ce intenţionează să propună acum guvernul dânsului”, a afirmat Cioloş.

Liderul USR a spus că a crezut că există o altă variantă, „o soluţie mai bună”, că există deja o înţelegere între PNL şi PSD, dar a constatat că PNL vine tot cu soluţia unui guvern minoritar şi un program de criză.

„I-am explicat domnului premier desemnat că în aceste condiţii USR nu poate să susţină un guvern de criză. Noi credeam că soluţia pentru această perioadă este un guvern cu o majoritate în parlament şi PNL are posibilitatea să negocieze o astfel de majoritate, fie cu PSD, fie cu USR. O astfel de majoritate ar putea susţine şi măsuri de criză şi reforme. PNL trebuie să aleagă ce vrea, dacă chiar vrea să dea un guvern al ţării”, a adăugat acesta.

Întrebat în ce condiţii ar negocia USR o eventuală refacere a coaliţiei, Cioloş a menţionat 4 condiţii:

- calendar de reforme asumat, cu măsuri clare

- buget pe 2022 cu un cadru general şi priorităţi

- protocol de funcţionare a coaliţiei

- structura Guvernului să fie cea care a fost deja agreată la începutul mandatului fostei coaliţii.

„Mandatul domnului Ciucă e de a construi un guvern minoritar. Am spus că USR nu poate să susţină un astfel de guvern”, spune Dacian Cioloş.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9477
Diferență: 0,0061
Ieri: 4.9474
Azi: 4.6725
Diferență: -0,8825
Ieri: 4.7141
Azi: 5.8325
Diferență: -0,1353
Ieri: 5.8404
Azi: 4.8048
Diferență: -0,4599
Ieri: 4.8270