Eveniment

Criză fără precedent în Europa de la al Doilea Război Mondial încoace: Ce este sistemul ATACMS, care ameninţă să arunce în aer războiul din Ucraina. Americanii au autorizat Kievul să folosească rachete cu raze lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din Rusia

Criză fără precedent în Europa de la al Doilea...

Autor: Ziarul Financiar

18.11.2024, 16:31 19396

Ucraina utilizează ATACMS asupra ţintelor ruseşti de pe teritoriul ucrainean ocupat de mai bine de un an.

Muniţiile şi echipamentele americane sunt deja utilizate în interiorul Rusiei - în regiunea de frontieră Kursk, conform rapoartelor locale.

Dar SUA nu a permis niciodată Kievului să utilizeze ATACMS în interiorul Rusiei - până acum.

Vladimir Putin a avertizat împotriva permiterii utilizării armelor occidentale pentru a lovi Rusia, afirmând că Moscova ar considera acest lucru drept „participarea directă” a ţărilor NATO la războiul din Ucraina.

„Aceasta ar schimba substanţial însăşi esenţa, natura conflictului”, a declarat Putin. „Aceasta va însemna că ţările NATO, SUA şi statele europene, luptă cu Rusia”.

Rusia a mai stabilit „linii roşii”. Unele, inclusiv furnizarea de tancuri de luptă moderne şi avioane de luptă Ucrainei, au fost între timp depăşite fără a declanşa un război direct între Rusia şi NATO.

Ce este ATACMS? 

Sistemul de rachete tactice al armatei este o rachetă balistică sol-sol capabilă să lovească ţinte aflate la o distanţă de până la 300 km (186 de mile), iar raza lor de acţiune le face deosebit de importante pentru Ucraina.

Construite de producătorul de apărare Lockheed Martin, acestea sunt lansate fie de sistemul de rachete cu lansare multiplă (MLRS) M270 pe şenile, fie de sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) M142 pe roţi. Fiecare rachetă costă aproximativ 1,5 milioane de dolari (1,2 milioane de lire sterline).

ATACMS sunt alimentate cu combustibil solid de rachetă şi urmează o traiectorie balistică în atmosferă înainte de a coborî înapoi la o viteză şi un unghi mari, ceea ce le face dificil de interceptat.

Ele pot fi configurate pentru a transporta două tipuri diferite de focoase. Primul este un cluster echipat cu sute de bombe, conceput pentru a distruge unităţi blindate uşoare pe o arie largă. Acestea pot include avioane parcate, sisteme de apărare aeriană şi concentrări de trupe. Cu toate că sunt utile, focoasele cluster riscă să lase în urmă bombele neexplodate care reprezintă un risc mult timp după încetarea luptelor.

Al doilea tip este un singur focos, o variantă cu 225 kg de explozibil puternic, care este concepută pentru a distruge instalaţii întărite şi structuri mai mari.

ATACMS există de zeci de ani. Au fost utilizate pentru prima dată în Războiul din Golf din 1991.

Armata SUA le înlocuieşte cu următoarea generaţie de rachete Precision Strike, o armă mai rapidă şi mai subţire, care poate ajunge până la 500 km. Nu există nicio sugestie că Ucraina va primi aceste rachete.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri