Eveniment

Criza si inrautatirea rapida a indicatorilor economici au luat prin surprindere Comisia de Prognoza

Criza si inrautatirea rapida a indicatorilor economici au luat prin surprindere CNP
27.01.2009, 00:00 103

Realitatea economica si inrautatirea indicatorilor economici au depasit asteptarile optimiste ale autoritatilor si pe cele ale Comisie Nationale de Prognoza (CNP), impunand modificari drastice ale prognozelor.

Incertitudinile raman inca foarte mari, mai ales in ceea ce priveste cresterea economica, iar probabilitatea realizarii scenariilor scade pe masura ce autoritatile ezita sa intreprinda masuri adecvate gestionarii crizei financiare.
Estimarea de crestere economica pentru 2009 a fost revizuita radical in aceasta luna de CNP la 2,5%, fata de nivelul estimat in toamna de 6%, deficitul de cont curent a fost corectat de la 12,2% din PIB la 10,2% din PIB, prognoza de curs a fost revizuita de la 3,6 lei/euro la 4 lei/euro, iar rata somajului a fost modificata de la 3,9% la 5,5%.
Ion Ghizdeanu, presedintele CNP, afirma ca prognoza a fost modificata ca urmare a noilor date ale Comisiei Europene (CE) privind evolutia economica din zona euro. "Cand CE modifica prognoza de crestere pentru 2009 de la 0% plus pentru PIB in 2009 la -2%, este normal ca si noi sa facem asemenea ajustari", a explicat Ghizdeanu.
CE publica de obicei doua prognoze economice, de vara si de toamna, iar CNP la fel, dar de data aceasta CE a publicat o prognoza intermediara.
"Nimeni nu se astepta la inrautatirea drastica a indicatorilor economici intr-un timp asa de scurt", a mai spus Ghizdeanu.
Analistii au observat si comentat diferentele foarte mari existente intre ultimele doua prognoze realizate de CNP privind dezvoltarea economico-sociala a Romaniei.
"Revizuirile radicale efectuate de CNP intr-un timp atat de scurt nu indica altceva decat faptul ca realitatea macroeconomica s-a deteriorat mult peste asteptarile optimiste pe care institutia le-a avut", comenteaza Nicolaie Chidesciuc, senior economist al ING Bank. El apreciaza ca estimarile CNP raman in continuare optimiste. "Nu m-ar mira ca peste cateva luni sa fim martorii unor noi schimbari referitoare, in principal, la activitatea economica, cursul de schimb si rata somajului."
Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank, apreciaza ca este firesc sa existe revizuiri, dar nu atat de drastice. "In numai 2 luni, respectiv prognoza de dinainte de alegeri, cand Romania era vazuta in roz, in conditiile in care Romania era deja puternic afectata de criza, si dupa alegeri tabloul macroeconomic se schimba radical, inclusiv inversari de trend", se intreaba Hancila.
Toate prognozele la nivel mondial au fost date peste cap in ultimele doua luni, ceea ce reflecta magnitudinea si rapiditatea cu care se propaga efectele crizei, fara precedent in ultimele decenii, comenteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. "La inceput s-a sperat ca Romania nu va fi la fel de mult afectata. Putini sunt cei care la inceputul anului 2008 credeau ca deficitul de cont curent se va corecta, iar CNP a fost una dintre aceste institutii. Modelele nu pot sa functioneze normal in conditii de criza. Nu cred ca cineva poate sa bage mana in foc ca anumite estimari se vor adeveri 100%", spune Anghel.
La randul ei, Catalina Constantinescu, senior economist al RBS Bank, sustine ca nu vede surprinzatoare astfel de revizuiri, avand in vedere ca schimbarile economice, la nivel mondial si chiar in Romania, sunt de o amploare peste asteptari. "Daca ar fi sa ne uitam la tendinte, aceste prognoze sunt corelate cu realitatea. Dar daca ar fi sa comentam cifrele, acestea sunt diferite fata de ce prognoze avem noi in acest moment. Recent ne-am revizuit cresterea economica de la 2,4% la 0%, iar cursul de schimb mediu pe 2009 ne asteptam sa fie 4,35 lei/euro, ceea ce va ajuta la ajustarea deficitului extern, insa va avea un impact negativ asupra consumului/ investitiilor."
Nu doar CNP, ci si analistii locali au revizuit prognozele si sunt mult mai pesimisti acum decat in urma cu doua luni in privinta evolutiei economiei in 2009. In timp ce in toamna majoritatea opiniilor convergeau spre o crestere a PIB cu 3-4%, acum sunt si analisti care vad probabila chiar recesiunea.
Dar cum va trece economia romaneasca de aceasta perioada de incetinire brusca a cresterii economice? "Cu eforturi putem supravietui. Romania are mari trei avantaje: gradul redus de dependenta de importurile de energie, ponderea redusa a exporturilor in PIB (circa 30%, fata de 40% Bulgaria sau 60-70% Cehia si Ungaria) si gradul redus de creditare. La acestea se adauga cea mai mare economie naturala dintre tarile din UE", a sustinut presedintele CNP.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO