Eveniment

Crize la mai bine de un deceniu depărtare. Analişti: Trecem de la salvarea băncilor din 2008 la salvarea IMM-urilor şi a orice altceva în 2020

Crize la mai bine de un deceniu depărtare. Analişti:...

Autor: Dorin Oancea

03.04.2020, 14:08 144

COVID-19, împreună cu factorul demografic, vor grăbi sfârşitul creşterii pieţelor, iar pensionarea generaţiei baby boomers se va întâmpla în cel mai prost moment de pe piaţa bursieră, când alţi factori structurali afectează deja perspectivele macro, spune Christopher Dembik, Saxo Bank.

”Populaţia mai tânără, care este în scădere, este pentru prima dată declarată în mod oficial mai puţin optimistă decât generaţia mai în vârstă”, spune Christopher Dembik, directorul strategiei macro la Saxo Bank.

Mulţi investitori consideră că recentele evoluţii ale pieţei legate de pandemia de COVID-19 reprezintă o încetinire temporară a unei pieţe care creşte de 10 ani, similară cu cele observate anterior în 2016 şi 2011. Principalul lor argument este că politica monetară relaxată, inclusiv ratele dobânzilor scăzute, alături de politica monetară flexibilă, cum ar fi relaxarea cantitativă, vor continua să fie principalul motor al pieţei.

Am mai trecut prin asta, în special în perioada pieţei seculare de creştere din anii '50 şi începutul anilor '60. În cea mai mare parte a acelei perioade, Rezerva Federală a urmat o politică monetară de tipul „înot împotriva curentului”, care a dus în cele din urmă la Marea Inflaţie. Politica monetară prea relaxată a avut un efect dramatic asupra economiei şi a nivelului inflaţiei. Factorii de decizie din cadrul Fed au judecat greşit până la ce cote ar putea funcţiona economia fără a creşte presiunile de inflaţie şi, atunci când IPC a început să crească, reacţia monetară a fost prea lentă. Preţurile petrolului şi alimentelor nu au făcut decât să agraveze problema.

În 2020, economia globală se confruntă cu o provocare mult mai dificilă, care poate duce la consecinţe similare, dacă nu este controlată: stagflaţia. În epoca coronavirusului, starea de urgenţă şi dublul şoc asupra ofertei şi asupra cererii riscă să diminueze brusc creşterea, crescând astfel riscul de recesiune. Guvernele sunt gata să facă „orice este nevoie” pentru a atenua criza. Trecem de la „salvarea băncilor” din 2008 la „salvarea IMM-urilor şi a orice altceva” în 2020.

Stimulentele fiscale imense care urmează vor creşte, probabil, presiunile inflaţioniste în lunile următoare. Contrar părerii majoritare, la Saxo ne îndoim că coronavirusul reprezintă un şoc temporar pe piaţă. Credem că COVID-19, împreună cu un alt factor subestimat, cel demografic, vor precipita sfârşitul pieţei în creştere.

În opinia lui Dembik, demografia este indicatorul final al modului în care economia şi piaţa vor evolua cu decenii în avans.

În perioada postbelică, o creştere fenomenală a populaţiei a generat niveluri record ale veniturilor, bogăţie, consum mai mare şi activitate economică ridicată. În acelaşi timp, inovaţiile de ultimă generaţie au sporit productivitatea şi au creat noi grupuri industriale. Combinaţia dintre populaţia în plină expansiune şi inovaţiile industriale au fost factori cheie ce au determinat piaţa în creştere.

Acum, populaţia în plină expansiune este piesa care lipseşte care poate pune capăt definitiv pieţei seculare în creştere. Generaţia baby boomer - care reprezintă mai mult de 76 de milioane de oameni doar în SUA - iese din câmpul muncii şi îşi retrage fondurile de pensionare, cu influenţe directe asupra sectorului financiar.

Nu există suficient de mulţi cumpărători pentru a compensa atunci când, în cele din urmă, aceştia vor vinde. Populaţia mai tânără, care este în scădere, este pentru prima dată declarată în mod oficial mai puţin optimistă decât generaţia mai în vârstă. Acest lucru va avea un impact direct asupra comportamentului banilor şi va favoriza economisirea, mai degrabă decât investiţiile, în ciuda ratelor dobânzii scăzute.

Chiar dacă vor să investească pe piaţa bursieră, cei din generaţia Millennials nu o pot face. Consumatorul de rând nu s-a redresat cu adevărat după ultima recesiune, iar inegalitatea este în creştere, cel puţin în SUA. Putem observa deja aceeaşi situaţie exactă pe piaţa imobiliară din SUA. Baby boomers vor să scape de imensele proprietăţi rurale, dar cei din generaţia Millennials nu îşi pot permite să le cumpere. Demografia va perturba nu numai piaţa bursieră, ci chiar sectorul financiar în ansamblu.

Pensionarea baby boomers se va întâmpla în cel mai prost moment de pe piaţa bursieră, când alţi factori structurali afectează deja perspectivele macroeconomice. Politica monetară relaxată, de exemplu, a crescut drastic raporturile datorie-PIB, care sunt acum la niveluri nesustenabile, şi a deviat capitalul de la investiţiile productive. Suma datoriilor din sistem, în special în sectorul privat, scade productivitatea şi economia în general.

Sistemul care prevalează, care este centrat pe băncile centrale care furnizează lichidităţi necondiţionate, este ineficient şi nu a reuşit să încurajeze apariţia inovaţiilor decisive revoluţionare. Ajungem la limitele acestui sistem, cu marje de randamente ridicate care ating niveluri de criză generate de pandemia de COVID-19.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO