Eveniment

CSM despre cererea Ramonei Mănescu:CSM poate dispune verificări după o sesizare, nu se autosesizează

Autor: Departamentul Eveniment

13.08.2012, 10:00 251

Europarlamentarul PNL Ramona Mănescu a declarat sâmbătă că USL solicită Consiliului Superior al Magistraturii să se autosesizeze în cazul incerceptărilor convorbirilor lui Victor Paul Dobre şi Ioan Rus, care ar fi fost făcute ilegal, menţionând că în Parlament USL nu va accepta solicitarea Parchetului ICCJ privindu-l pe Dobre.

"USL solicită CSM să se autosesizeze urgent în raport cu acest demers al Parchetului General, demers în care Parchetul devine un arbitru politic într-o criză constituţională", a declarat europarlamentarul PNL.

Consiliul Superior al Magistraturii arată, într-un comunicat de presă, că având în vedere declaraţiile publice ale europarlamentarului Ramona Mănescu - ce au generat intense dezbateri în mass-media şi în rândul opiniei publice - vizând aspecte legate de comunicarea în spaţiul public a unor informaţii din dosarul de urmărire penală a domnului Victor Paul Dobre, şi în legătură cu care Inspecţia Judiciara a fost sesizată pentru a efectua verificări în vederea apărării independenţei sistemului judiciar, precum şi solicitarea adresată public Consiliului Superior al Magistraturii de a se "autosesiza" în legătură cu unele aspecte din activitatea procurorilor care instrumentează acest dosar, "comunicarea datelor şi informaţiilor conţinute în dosarele de cercetare penală, precum şi a extraselor sau copiilor documentelor din aceste dosare se realizează în conformitate cu prevederile Hotărârii CSM nr. 482/1.06.2012 de aprobare a Ghidului privind relaţia dintre sistemul judiciar şi mass- media.

Totodată, CSM precizează că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2012, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor şi a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, Inspecţia Judiciară beneficiază de autonomie funcţională în raport cu Consiliul Superior al Magistraturii.

"Art. 44 alin 4) şi alin. 6), art. 45 alin 2) şi art.64 indice 10 lit. e) din Legea nr. 317/2005 privind Consiliul Superior al Magistraturii republicată, cu modificările şi completările ulterioare reglementează modalităţile de sesizare a Inspecţiei Judiciare în legătură cu posibile abateri disciplinare ale procurorilor. Verificările în domeniu pot fi dispuse la sesizarea oricărei persoane sau la sesizarea din oficiu a inspectorilor judiciari, Consiliul Superior al Magistraturii neavând posibilitatea legală de a se «autosesiza» cu aspectele invocate de doamna europarlamentar", se mai arată în comunicatul CSM.

"USL constată că în acest moment se folosesc toate mijloacele de presiune pentru a bloca validarea de către Curtea Constituţională a referendumului care l-a demis cu un vot covârşitor al populaţiei, de 7,4 milioane de voturi, pe domnul preşedinte Traian Băsescu", a declarat Ramona Mănescu.

Ramona Mănescu a declarat că unul Ioan Rus, în calitatea de ministru de Interne, era membru al CSAT şi, potrivit prevederilor legale, ar fi trebuit informat că îi sunt interceptate convorbirile.

"Unul dintre aceste mijloace de presiune pare să fie astăzi Parchetul General, foarte apropiat domnului Traian Băsescu şi foarte drag preşedintelui suspendat, prin sesizarea pe care a adresat-o Parlamentului şi publicarea in extenso a convorbirilor telefonice dintre miniştri ai Guvernului României, dintre care unul membru CSAT, şi care conform legii ar fi trebuit avertizat asupra înregistrărilor convorbirilor lui", a mai afirmat europarlamentarul PNL.

Mănescu a calificat solicitarea Parchetului drept "un abuz" şi a mai susţinut că România s-ar fi întors "în anii '50 ai proceselor politice". "Indiferent ce motivaţie au însă înregistrările, publicarea lor este însă o jalnică diversiune stalinistă pentru a şantaja şi denigra instituţiile statului", a susţinut Mănescu.

În plus, ea a mai precizat că sesizarea Parchetului adresată Parlamentului în cazul lui Dobre este "o formă de presiune inacceptabilă, iar din punctul de vedere al parlamentarilor USL această sesizare nu va fi acceptată în legislativ şi cu siguranţă nu va fi pusă pe ordinea de zi a legislativului".

Europarlamentarul PNL a susţinut că solicitarea Parchetului în cazul lui Dobre va fi analizată la nivelul Comisiei juridice, iar în acel moment parlamentarii USL îşi vor putea exprima punctul de vedere împotriva solicitărilor formulate de procurori.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a cerut Camerei Deputaţilor avizul pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Administraţiei Victor Paul Dobre care alături de secretarul de stat Ioan Căbulea au înaintat Curţii Constituţionale o adresă prin care precizau că MAI nu-şi poate asuma numărul de alegători.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO