Eveniment

Cu cat este mai ieftina o vacanta cumparata de la agentie cu trei luni inainte?

Cu cat este mai ieftina o vacanta cumparata de la agentie cu trei luni inainte?

Reprezentantii agentiilor de turism sustin ca asteapta o dublare a numarului de turisti cu vacantele cumparate din timp

03.02.2010, 00:00 170

Daca un sejur este platit integral in lunile februarie-martie,agentiile de turism ofera reduceri ce variaza intre 5-30% prinprogramul inscrierilor timpurii, potrivit Asociatiei Nationale aAgentiilor de Turism (ANAT).

"Este clar ca turistii vor incerca sa isi gestioneze mai binebanii alocati vacantelor. Cred ca anul acesta vor fi mai multiromani care vor opta pentru vacante cumparate la inceput de an,care sunt mai ieftine", a declarat Sorin Vaduvoiu, directorulexecutiv al agentiei de turism Perfect Tour, cu afaceri estimate la22 mil. euro anul trecut.

Reprezentantii ANAT au susti-nut ca asteapta o dublare anumarului de turisti si implicit a incasarilor din vacantelecumparate prin programul inscrierilor timpurii, derulat in lunilefebruarie-martie. Astfel, sunt estimate incasari de circa 60 mil.lei (14,6 mil. euro) si un numar de 60.000 de turisti. Anul trecut,numarul turistilor care si-au cumparat vacante in primul trimestrual anului a reprezentat doar 7% din totalul turistilor care au alessa plece in vacante, potrivit ANAT.

Anul acesta au aderat la programul inscrierilor timpurii 150 dehoteluri, iar pana la sfarsitul anului se estimeaza ca se vorinscrie 200 de hoteluri si 400 de agentii de turism. Spre exemplu,un sejur de cinci nopti la hotelul de cinci stele Vega din Mamaia,in perioada 1-5 august, costa 1.760 de lei (429 de euro), daca esteachizitionat pana la sfarsitul lunii martie, fata de 2.160 de lei(526 de euro), pret practicat dupa aceste luni.

O metoda de "securizare a vanzarilor" si de "asigurare alichiditatilor"

"Discount-urile intre 5-30% vin practic de la hotelieri. Acestiaincearca sa isi securizeze vanzarile, dar si sa isi acoperecosturile cu intretinerea hotelului in extra sezon", a declaratMircea Vladu, proprietarul agentiei de turism Prestige Tours, careadauga ca hotelierii ofera aceste reduceri agentiilor de turismcare contracteaza mai multe locuri de cazare. Vladu mai spune cadiscount-urile variaza in functie de numarul de stele pe care leare hotelul si in functie de destinatia in care se afla.

"La o vacanta de 1.000 de euro se vor acorda discount-uri de10%, maxim 15%, in timp ce la o vacanta de 200 de euro se poatemerge pana la 25%. De anul trecut am fost inclusi in acest sistemsi de catre hotelierii din strainatate", a spus el.

Programele prin care se vand vacante mai ieftine asigura deasemenea si lichiditatile operatorilor de turism. "Incercam saatragem turisti care sa isi achite vacante in ianuarie- martiepentru a compensa putin diferentele de venituri dintre lunile deinceput de an si cele de vara. Stimulam practic vanzarile inextrasezon pentru a ne asigura cash-flow-ul", spune SorinVaduvoiu.

Cele mai multe reduceri la vacante se practica pana la 31martie, la jumatatea lunii aprilie se mai ofera doar catevareduceri, iar dupa luna mai turistii nu mai beneficiaza de nicioreducere, potrivit agentiilor de turism. Daca in 2009 agentiile deturism au raportat chiar si scaderi cu 30%, inceputul de an aducesemne mai bune. "In ianuarie anul acesta am avut incasari mai maricu 60% fata de aceeasi perioada a anului trecut la vacantele lareduceri. Am avut cereri pentru sejururi in Grecia, Bulgaria,Turcia, dar si Romania", a declarat Sorin Vaduvoiu, directorulexecutiv al agentiei de turism Perfect Tour.

El a a mai spus ca in ianuarie agentia de turism a avut incasaride 800.000 de euro, adica aproape 1.600 de romani si-au rezervatvacante, daca se ia in calcul un pret mediu de 500 de euro pesejur.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO